NOS NieuwsAangepast

Deel Obama's zorgwet ongrondwettelijk

Een deel van de nieuwe zorgwet van president Obama is in strijd met de Amerikaanse grondwet. Dat heeft een hof van beroep in Atlanta bepaald. Het hof vindt dat de wet niemand kan dwingen om een zorgverzekering te nemen. Ze kunnen dus ook niet worden gestraft als ze weigeren, zoals ook in de wet staat.

De verplichting was één van de kernpunten van Obama's wet die hij met grote moeite door het Congres kreeg. De wet, die eind 2009 werd aangenomen door het Congres, moet het overgrote deel van de ruim 50 miljoen onverzekerde Amerikanen een verzekering geven.

Maar het hof in Atlanta vindt dat het Congres, die de wet aannam, zijn bevoegdheden te buiten is gegaan. Volgens het hof mag het Congres geen enkele burger verplichten een contract aan te gaan met een commerciële partij. Zorgverzekeraars in de VS zijn commerciële instellnigen.

Tegenslag

De zaak in Atlanta werd aangespannen door 26 staten, die zich verzetten tegen 'Obamacare'. Een ander hof van beroep, in Cincinatti, keurde de zorgwet juist wel goed. Een rechtbank in Virginia was weer tegen.

Het oordeel van het hof is een tegenslag voor president Obama. Hervorming van de gezondheidszorg in de VS geldt als één van de successen van Obama's presidentschap. Dramatisch hoeft de uitspraak van de rechter nog niet te zijn. Waarschijnlijk komt de wet later voor het Hooggerechtshof. Dat moet dan een eindoordeel vellen.

Het Witte Huis heeft sterk afkeurend gereageerd op het oordeel van de rechter. "De uitspraak van vandaag is één van de vele die we de komende maanden zullen zien. We zijn ervan overtuigd dat de wet uiteindelijk als grondwettelijk overeind zal blijven", zei een woordvoerster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl