NOS NieuwsAangepast

Chinese hsl-treinen teruggeroepen

Een Chinese treinfabrikant heeft 54 hogesnelheidstreinen teruggehaald, omdat er getwijfeld wordt aan de veiligheid. In een verklaring geeft het bedrijf aan dat het om treinen gaat die tussen Peking en Sjanghai reden.

Deze beslissing komt vlak na de bekendmaking van de Chinese overheid dat er snelheidsbeperkingen ingesteld worden voor hogesnelheidstreinen.

Zo mogen treinen die eerder 350 kilometer per uur reden, nu niet harder dan 300 kilometer per uur rijden. Ook voor andere modellen is de maximumsnelheid verlaagd.

China maakte ook bekend dat nieuwe hsl-projecten voorlopig worden opgeschort en dat er meer controles zullen zijn tijdens de aanleg van het netwerk.

Ongeluk

De maatregelen hebben te maken met het treinongeluk, dat vorige maand plaatsvond bij de oostelijke havenstad Wenzhou.

Twee hogesnelheidstreinen botsten toen op elkaar, waardoor zeker 40 mensen om het leven kwamen. Na onderzoek bleek dat een technisch mankement de oorzaak was van het ongeluk.

Onderzoekers zeggen dat het ongeval "volledig vermijdbaar" was geweest. Volgen hen zijn fouten gemaakt in het ontwerp van het hsl-systeem en waren er onvoldoende uitgewerkte noodplannen.

Doofpot

De Chinese overheid kreeg na het ongeluk veel kritiek, omdat die het ongeluk in de doofpot wilde stoppen. Ook de snelheid waarmee het hsl-netwerk wordt aangelegd, riep veel vraagtekens op.

De Chinezen bouwen al jaren aan het grootste hogesnelheidsnetwerk ter wereld. In de laatste vier jaar is al 8300 kilometer hsl-spoor aangelegd; in 2020 moet het netwerk ruim twee keer zo groot zijn. Voor China geldt de aanleg als een van zijn grootste prestigeprojecten en de Chinezen zien exportkansen met het project.

Wanneer er verder gebouwd wordt aan het hsl-netwerk is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl