NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers Britse rellen krijgen steun

Mensen en bedrijven die zijn getroffen door de rellen in diverse Engelse steden kunnen rekenen op hulp van de overheid. Ook als ze onverzekerd zijn, hebben slachtoffers recht op compensatie.

Dat heeft de Britse premier Cameron in het Lagerhuis gezegd. Het Britse parlement debatteert op dit moment over de rellen die de afgelopen dagen uitbraken in Engeland.

"We zullen helpen om uw schade te herstellen, helpen uw bedrijven weer op te starten en zullen uw wijken en buurten ondersteunen." Cameron zegde miljoenen ponden toe om de slachtoffers te helpen.

Sociale media

De Britse overheid gaat kritisch kijken naar de rol van sociale media tijdens de rellen. Volgens premier Cameron speelden websites en mobiele diensten een belangrijke rol bij het organiseren van de ongeregeldheden.

"We werken samen met de politie, de inlichtingendiensten en betrokken bedrijven om te kijken of het gerechtvaardigd is om mensen het communiceren onmogelijk te maken als we weten dat ze misdaden beramen."

Politieoptreden

De premier ging verder in op het optreden van de verschillende politiekorpsen. Volgens sommigen trad de politie te slap op na het uitbreken van de rellen. Cameron zei dat er de eerste dagen inderdaad te weinig agenten de straat op zijn gestuurd.

Ook werkte de aanpak van de politie niet. "In eerste instantie behandelde de politie de rellen als een kwestie van openbare orde, in plaats van criminaliteit. De politie werd geconfronteerd met een nieuwe uitdaging."

Bevoegdheden

Om in Londen de rust de komende dagen te bewaren, zal tot en met het weekeinde het aantal agenten op peil blijven. Sinds dinsdag lopen er in de Britse hoofdstad 16.000 politiemensen per dag op straat, in plaats van de gebruikelijke 6000.

Cameron beloofde dat de politie meer bevoegdheden krijgt om te eisen dat mensen op straat gezichtsbedekking weghalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl