De Krom: helft bijstand kan werken

Ongeveer de helft van de mensen die nu in de bijstand zitten, kan volgens staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken aan het werk. De Krom werkt aan plannen om de bijstand aan te scherpen.

De staatssecretaris zegt dat er in Nederland zo'n 135.000 vacatures openstaan, terwijl 1,2 miljoen mensen een uitkering hebben. "Een deel kan echt niet werken," zegt De Krom, "maar een kleine half miljoen mensen kan dat wel." Daaronder vallen volgens De Krom ook 150.000 tot 200.000 mensen die nu in de bijstand zitten.

Gemeenten zouden straks hard moeten ingrijpen met kortingen op de uitkering als mensen niet willen meewerken aan het vinden van een baan.

Inkomenstoets

Verder wil De Krom bezuinigen op het reïntegratie-budget en wil hij af van meerdere uitkeringen binnen een huishouden. De staatssecretaris wil daarom in de toekomst het inkomen van een heel huishouden toetsen. Daaronder vallen dan ook meerderjarige kinderen die nog thuis wonen.

De gemeenten hebben kritiek op dat plan. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voorspelt een groter beroep op vangnetten, zoals bijzondere bijstand, zorgpremies en schuldhulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl