NOS NieuwsAangepast

Rel om homo in Duits schuttersgilde

Een schutterskoning uit Münster mag wegens zijn homoseksualiteit mogelijk niet meedoen aan het belangrijkste schuttersfestijn in Duitsland, dat half september plaatsvindt.

De man plaatste zich dit weekend met een overwinning in Münsterland voor het kampioenschap. Na die zege koos de 44-jarige Dirk Winter geen schutterskoningin, zoals de regels voorschrijven, maar zijn partner met wie hij al 15 jaar samen is. De twee liepen ook naast elkaar in een optocht, en niet achter elkaar zoals de organisatie graag had gezien.

Het schuttersgilde BHDS vindt dat de man daarmee in strijd handelde met de christelijke waarden van het gilde. Het gilde overweegt nu de titel van Winter in te trekken en hem deelname aan de landelijke wedstrijd te verbieden. Pure discriminatie, is het oordeel van de Duitse bond van homoseksuelen.

Discriminatie

Ook de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen spreekt van discriminatie. De verantwoordelijke staatssecretaris zegt dat de schuttersbond de zichtbaarheid van homoseksuelen wil inperken, "terwijl ze er gewoon zijn".

De schuttersbond trekt zich van de kritiek niets aan en zegt dat Winter bij zijn inschrijving heeft aangegeven de christelijke waarden van de bond te erkennen en na te leven. "Als iemand het oneens is met de regels van onze bond, staat het diegene vrij om zich uit te schrijven", aldus een woordvoerder van het gilde.

'Wilde niemand provoceren'

De schutter zelf zegt dat hij met zijn actie niemand wilde provoceren. "Mensen denken nu misschien: die homoseksuele schutter wil zichzelf perse in de schijnwerpers zetten. Dat wilde ik helemaal niet", zegt Winter. "Ik wilde alleen naast mijn vriend lopen. We zijn al 15 jaar samen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl