NOS NieuwsAangepast

Opnieuw onrust in Engeland

Zeker één kledingzaak in het centrum staat in brand, een supermarkt in een buitenwijk is geplunderd en er zijn auto's in brand gestoken. Ook in Birmingham en de omliggende plaatsen Wolverhampton en West Bromwich zijn groepen jongeren aan het rellen. Ze plunderen winkels en steken auto's in brand.

De relschoppers roepen elkaar op via de gratis berichtendienst van Blackberry-telefoons. De politie controleert sociale-netwerksites en arresteerde in het graafschap Essex een jongen van 17 omdat hij via Facebook mensen opriep om te gaan rellen.

Rubberkogels

In Londen is het tot nu toe rustig. Er is een politiemacht van 16.000 agenten op de been om nieuwe rellen te voorkomen. De politie heeft gewaarschuwd dat agenten ook rubberkogels kunnen gebruiken. Het zou voor het eerst zijn dat dit wapen in Engeland wordt ingezet bij rellen.

Op internet heeft Scotland Yard de eerste foto's gepubliceerd van relschoppers. Onder meer op fotosite Flickr staan beelden, afkomstig van bewakingscamera's, waarop plunderende jongeren in capuchontruien zijn te zien. De recherche gaat zo veel mogelijk van deze foto's online zetten om de daders te achterhalen.

Ruiten dichtgetimmerd

De afgelopen drie dagen zijn ruim 560 mensen opgepakt voor plunderingen en vernielingen, zo'n honderd zijn al voorgeleid. Bij de rellen is één dode gevallen; een man van 26, die gisteravond werd neergeschoten, is in het ziekenhuis overleden. Volgens Schotland Yard raakten in totaal 111 politieagenten gewond.

In diverse steden hebben winkeliers uit voorzorg de ruiten dichtgetimmerd of zijn eerder dicht gegaan. Honderden Britten namen vandaag het intiatief om de geplunderde straten op te ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl