NOS NieuwsAangepast

'Kredietwaardigheid NL nog niet in het geding'

Nu de onrust in de financiële wereld groeit, neemt de interesse van veel mensen toe in de financiële markten. Wat voor gevolgen hebben de dalende koersen op de echte economie? Naar aanleiding van de oproep in het Acht uur Journaal van gisterenavond kwamen er veel reacties binnen bij de NOS. Een aantal van deze vragen hebben we voorgelegd aan financieel redacteur Bart Kamphuis.

D.A.W. Mast wil graag weten of het kabinet op Prinsjesdag extra bezuinigingen moet aankondigen, omdat het kabinet extra garanties stelt voor het Europees noodfonds? "Daar is het Centraal Planbureau wel mee bezig", vertelt Kamphuis. "Het CPB ziet nu dat de wereldhandel aan het teruglopen is. Dat het wel eens zou kunnen betekenen dat de belastinginkomsten bij de overheden teruglopen. En dus zou het kunnen dat de Nederlandse economische voorspellingen naar beneden moeten worden bijgesteld. Maar die beslissing is nog niet genomen."

Bijdrukken

Daniël Cirdan van Rijn vraagt zich af of het bijdrukken van dollars door de Federale Bank invloed heeft op de euro en de schuldencrisis. "Geld bijdrukken is niet het goede woord; ze verruimen de geldhoeveelheid", zegt Kamphuis. "Daar staat weer iets anders tegenover." Volgens Kamphuis heeft dat niet gelijk invloed op de euro. "Het bedoelde effect is dat de economie beter gaat draaien. Als dat werkt, zie je dat er meer belastinginkomsten bij de Amerikaanse overheid binnenkomen en dat ze daardoor hun schulden kunnen afbetalen.

Sicco Cuperus vraagt zich af of zijn bank (en dus ook andere Nederlandse banken) ook extra geld mag bijmaken. "Nee", zegt Kamphuis. "Het verruimen van de geldhoeveelheid mogen alleen de centrale banken."

Verlaagde status

K. Oosterbroek uit Holten wil weten of pensioenfondsen en financiële instellingen mogen beleggen in fondsen met een verlaagde status. Dit naar aanleiding van de verlaagde status van de hypotheekbanken in de VS. Kamphuis: "Fondsen hebben hun eigen regels, dat zijn de zogenaamde risicoprofielen. Daar hangen inderdaad nog wel labels aan die landen toegekend krijgen van de rating agencies. Als een bedrijf zakt naar de AA+status kan het zijn dat hij buiten het risicoprofiel van zo'n label valt en dat het fonds niet meer in dat bedrijf of land mag beleggen."

Aanpakken

Ook vragen veel kijkers zich af waarom de overheden de crisis niet de baas zijn. Gregor Janssen wil weten waarom hij niets hoort van de Europese leiders over het aanpakken van de schuldencrisis. "Dat is niet zo hoor", zegt Kamphuis: "Er wordt achter én voor de schermen behoorlijk actief opgetreden en overlegd. Je zag bij de maatregel van de Europese Centrale Bank (ECB) om de schuldpapieren van Spanje en Italië op te kopen, dat daar een heel uitgebreid topoverleg aan voorafging."

"Ze wilden eerst weten of de landen wel echt serieus werk maken van het hervormen van hun economie. Ook wilden ze weten of Merkel en Sarkozy hun maatregelen daadwerkelijk uitvoerden. Pas daarna kon Trichet, de voorzitter van de ECB, groen licht geven. Er wordt wel degelijk overleg gevoerd op hoog niveau."

Pensioenen

J.de Vries is benieuwd of het verlies op de beurs invloed heeft op het pensioen en of we ons zorgen moeten maken. "Pensioenfondsen beleggen in aandelen en als de waarde daarvan daalt, kan het zijn dat de dekkingsgraad zakt. Pensioenfondsen kijken vooral naar de lange termijn. Hoe langer je de grafiek uitrekt, hoe kleiner eigenlijk de rimpelingen worden."

Hannes de Witte is nieuwsgierig hoe groot het verlies is geweest de afgelopen dagen op de beurs? Volgens Kamphuis gaat het om astronomische bedragen. "Daar zijn wel wat sommetjes over gemaakt. Volgens een van de berekeningen is de afgelopen weken op de beurs zo'n 5000 miljard euro verdampt."

Bedrijven

Marcel Jordaan wil weten wat het effect van de koersen en de onrust op de beurs is op het gewone bedrijfsleven. "Het effect op bedrijven is op korte termijn eigenlijk niet heel erg groot. Het ergste dat ze kan overkomen, is dat de consumenten door al het slechte nieuws minder gaan kopen en besteden. Koersdalingen zijn een reflectie van de bereidheid van beleggers om geld te investeren in bedrijven. Dus als dat minder is, wat je dus ziet in lagere beurskoersen, dan zie je dat bedrijven minder geld bij beleggers kunnen halen, om verder te groeien, om banen te creëren enzovoort."

Veel kijkers vragen zich af hoe de Europese financiële crisis Nederland zal raken. Berta wil bijvoorbeeld graag weten of het meebetalen aan het Europese noodfonds voor landen die in de problemen zitten, zoals Griekenland, Ierland en Portugal ten koste gaat van ons eigen geld. "Nee, op dit moment niet", zegt Kamphuis. "We staan garant voor leningen die die landen afsluiten. Het wordt pas een probleem als die landen hun leningen niet kunnen afbetalen."

"Wel kun je zeggen: hoe meer garantstellingen we uit hebben staan, hoe meer er aan onze kredietwaardigheid kan worden getwijfeld. Als je voor een heleboel schuldenaars garant staat, kan je vermogen om zelf geld uit te geven minder worden. Daardoor kan de kredietwaardigheid lager worden ingeschaald. Maar zo ver is het nog lang niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl