Rellen in Engeland, dag 3

In Manchester gaat een winkel in vlammen op»
In Manchester gaat een winkel in vlammen op BBC

Engeland is in de ban van straatgeweld en plunderingen. Honderden mensen zijn opgepakt. Er is inmiddels ook een eerste slachtoffer gevallen. Leden van het Britse kabinet hebben hun vakantie onderbroken. De rellen hebben zich uitgebreid van Londen naar steden in het hele land.

06.00 uur: Einde liveblog

Het is gisteravond en vannacht relatief rustig geweest in Londen. In andere steden waren er wel ongeregeldheden, waaronder in Manchester en Wolverhampton. De grootschalige politie-inzet lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen in de Britse hoofdstad. 16.000 manschappen bewaakten vannacht de straten van Londen. Inmiddels zijn in Engeland 685 mensen gearresteerd vanwege de rellen.

01.31 uur: Extreem-rechts bemoeit zich ermee

Een leider van een extreem-rechtse groepering heeft gezegd dat 1000 van zijn leden de straat op zijn gegaan om de relschoppers te verjagen. Dat meldt persbureau AP.

01.27 uur: Aantal arrestaties

In totaal zijn 685 mensen gearresteerd in verband met het geweld en de plunderingen. Dat meldt The Guardian op basis van Scotland Yard. Tegen 111 arrestanten is een aanklacht ingediend.

01.23 uur: Arrestatie brandstichter van Croydon

De politie heeft een 21-jarige man gearresteerd voor de brandstichting van een meubelzaak in Croydon die leidde tot verwoesting van een heel huizenblok. Dit twittert @NOSLondon.

00.52 uur: Tientallen arrestaties

Het geweld lijkt zich deze avond niet af te spelen in Londen, maar wel in het midden en noorden van het land.

In Nottingham is een politebureau met brandbommen in lichterlaaie gezet door dertig tot veertig mensen. Er vielen geen gewonden. Een aantal mensen is opgepakt.

In Birmingham, West Bromwich en Wolverhampton zijn volgens de politie 36 mensen opgepakt voor ordeverstroring, plundering en het in brand steken van auto's. De politie zei wel dat de onrust niet zo hevig was als gisteren, toen plunderingen leidden tot 142 arrestaties en dertien gewonden.

In Manchester zijn een onlangs geopende boetiek van voormalige Oasis-zanger Liam Gallagher en een vestiging van de elektronicaketen Bang & Olufsen leeggeroofd.

Londen lijkt rustig.

22.41 uur: Rustig in Londen, wel veel politie

In het centrum van de stad is het vooralsnog rustig. Wel is er veel politie op de been, merkt correspondent Arjen van der Horst.

In Manchester en Birmingham zijn wel jongeren weer de straat op gegaan. Het is daar wel onrustig.

22.32 uur: Nieuwe beelden Manchester

Het Journaal heeft nieuwe beelden uitgezonden uit Manchester. Zo is te zien hoe de winkel van Miss Selfridge in brand staat en hoe verschillende jongeren zich ophouden in het centrum van de stad. Onduidelijk is hoe ernstig de situatie is.

22.30 uur: Kat-en-muisspel

Een kat-en-muis spel tussen jongeren en politie, noemt een BBC-verslaggever de situatie in Manchester. De politie probeert relschoppers te verspreiden. Bivakmutsen of andere gezichtsbedekking is verboden. Volgens de verslaggever worden de verspreid opererende groepen geleid. Zo hoorde hij roepen 'Naar Oldhamstreet!' en zag de massa omdraaien en die kant op gaan.

22.26 uur Onrustig in Enfield

In het Engelse district Enfield (Noord-Londen) is het onrustig. Officiele berichten blijven uit, maar Twitter staat er vol mee. Er zou een demonstratiemars aan de gang zijn, waar racistische leuzen gescandeerd zouden zijn. Maar er zijn ook twitteraars die dit ontkennen en zeggen dat het er rustig aan toegaat. Er zijn weinig duidelijke videobeelden uit die regio.

Twitteraar Shaylerman loopt mee in de mars 'om Enfield te beschermen'. Volgens hem worden er geen racistische teksten geschreeuwd. Alleen maar "England, England".

22.14 uur: Rellen in Londen, voor en na

De Britse krant de Telegraph heeft een bijzondere fotoreportage gemaakt van de rellen in Croydon. De foto's zijn extra interessant omdat ze het beeld laten zien voor de rellen en na. Zo wordt duidelijk hoe groot de ravage is die de relschoppers hebben achtergelaten.

21.59 uur: Facebookevenement tegen geweld

Op Facebook verzamelen mensen zich die tegen het geweld in Engeland zijn. Het gaat om de Anti-riot and Operation Cup of Tea. Men wordt gevraagd om vanavond tussen 20.30 uur en 23.30 uur thuis te zijn en een kop thee te drinken en fotos hiervan op Facebook te zetten. Inmiddels hebben 72.000 mensen gezegd aanwezig te zijn.

21.51 uur: Ooggetuigen mailen NOS

We krijgen verschillende berichten binnen vanuit Londen, waar de inwoners vanavond een relatief rustige avond beleven.

Ernesto Broersma: "De pub is dicht getimmerd om de hoek. We blijven maar weer een avondje binnen denk ik. Ik heb mijn vriendinnetje opgehaald van het station, zodat ze niet alleen loopt. Eerlijk gezegd valt het wel mee als je er niet midden in zit."

Ariadne van den Hof, pastoor van Christ Church: "Met de bus kwam ik langs een weg die afgezet was door de politie. Behalve wat agenten in uniform was er niet veel te zien. Van een parochiane die voor Greenwich Borough Council in Woolwich werkt, heb ik gehoord dat een hulpcentrum voor jongeren, dat jongeren advies gaf mbt drug en (seksuele) gezondheid, afgelopen nacht in brand gestoken is.

"Het was een nieuw centrum, waar de Council veel geld ingestoken had en dat goed werk verrichtte. Mijn parochiane is erg teneergeslagen. De Council heeft zo hard geprobeerd om Woolwich aangenamer te maken en veel van dat werk is in een nacht te niet gedaan. De kerken proberen te helpen."

Wessel van der Meulen stuurde ons een aantal foto's, zie slideshow. "Zoals je ziet is het een beetje stilte na de storm, alle winkels in Hackney en Brixton zijn al vroeg dicht gegaan. Er is nauwelijks verkeer, de meeste mensen blijven thuis. Alle rotzooi is opgeruimd en de politie is nadrukkelijker aanwezig. Zoals ik het nu zie verwacht ik een rustige nacht!"

Wilco van Eijk:
"Ik woon alweer 8 jaar in Londen en ik denk dat de sfeer hier nooit zo gespannen is geweest. Zelfs niet na de 'tube bombings' in 2005. Mensen zijn geschokt, boos, verdrietig en bang. Natuurlijk zullen de discussies over de kern waar dit geweld, zelfs ongekend in de recente geschiedenis van deze stad, vandaan komt binnenkort losbarsten. Maar wat ons betreft moet het geweld en het feit dat mensen zich echt bedreigd voelen (omdat de plunderaars ook individuen aanvallen op straat en omdat het moeilijk te voorspellen is waar de volgende vuurhaard is) eerst opgelost worden."

"Ik reed gisteren door Hackney toen het geweld net lostbarstte rond 5 uur. Onwerkelijk en angstig. Gelukkig konden we onze auto voor Mare Street omdraaien en via een parallelweg Hackney uitrijden. Net op tijd blijkbaar, toen we even later de berichten hoorden op de radio. Ik woon zelf in noord Londen, tussen Hackney en Camden. De winkels zijn dicht en veel hebben hun ruiten gebarricadeerd, en op straat is het op het moment onwerkelijk stil."

"Het valt me op dat ik geen sirenes hoor, misschien normaal voor andere steden, maar niet voor Londen. We werden op het werk vandaag geadviseerd eerder naar huis te gaan, en de de kop van de Evening Standard vanavond zei alleen: Stay Off The Streets. Wel hartverwarmend om de 'riot cleanup' initiatieven te zien, bijvoorbeeld in Clapham, waar 500 mensen op straat gingen. Ze waren 'gewapend' met een bezem om de zooi op te ruimen."

De NOS is overigens nog op zoek naar ooggetuigen in Manchester. Bent u in Manchester en wilt u uw verhaal vertellen aan de NOS? Neem contact op met ons via: ooggetuige@nos.nl

21.34 uur: Oude herinneringen Manchester

John Pickford is journalist voor een lokaal radiostation in Market Street in Manchester. Hij hoorde hoe met een enorme knal de brand in de modezaak begon.

Pickford versloeg dertig jaar geleden de onlusten in de stad die op 8 juli 1981 uitbraken bij het politiestation Moss Side. Drie dagen en nachten werd geplunderd en winkels brandden uit.

De onlusten hadden te maken met sociale en raciale spanningen. Sindsdien is veel verbeterd op sociaal gebied. "Deze toestand brengt ons dertig jaar terug in de tijd", aldus de verslaggever.

21.19 uur: Redelijk rustig Londen, maar Manchester?

Het is redelijk rustig in Londen, zegt correspondent Arjen van der Horst. We zijn er veel jongeren op de been in het oosten van de stad, maar incidenten doen zich vooralsnog niet voor. Een overzicht van alle opstootjes in Londen is hier te zien.

In Manchester is de situatie anders. In het centrum van de stad zijn zo'n duizend mensen op de been. Ook staat er een kledingwinkel in brand. Volgens verschillende berichten zou in de wijk Salford in Manchester een wijkcentrum in brand staan, maar dat wordt door de lokale media tegengesproken.

21.15 uur: Knuppelverkoop stijgt door rellen

De onlusten in de verschillende Britse steden hebben een bijzonder effect. Online winkel Amazon zag de afgelopen 24 uur een flinke stijging in de verkoop van honkbalknuppels. In de top 10 best verkochte sport- en vrije tijdsartikelen staan maar liefst zeven knuppels.

Het best verkochte artikel is overigens een militaire politietelescoop, die inmiddels niet meer te bestellen is. Met ruim 7000 procent ging de verkoop van de telescoop omhoog in de afgelopen 24 uur, voordat Amazon besloot actie te ondernemen. Lees verder op de site van NOS op 3.

21.01 uur: Cameron: relschoppers zullen gestraft worden

De Britse premier Cameron is teruggekomen van vakantie vanwege het escalerende geweld in Groot-Brittannië. Vanavond worden er tienduizend extra politieagenten de wijken ingestuurd.

20.58 uur: Brand Manchester lijkt serieus

Zojuist sijpelen de eerste videobeelden binnen van de brand bij Miss Selfridge in het centrum van Manchester. Er is veel rook en de hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Waarschijnlijk verschijnen de beelden ook snel op internet. Uiteraard volgt dan een update.

De BBC heeft een ooggetuige aan de lijn. Hij staat in het centrum van Manchester. Hij noemt de situatie erg gespannend. Hij ziet jongeren van een jaar of 17, 19. Ze lijken uit te zijn op rellen.

20.54 uur: Niets aan de hand in Leeds

Op Twitter wordt gemeld dat in Leeds niets aan de hand is. Er is wel veel politie op de been, maar dat is omdat vanavond Leeds United tegen Bradford City speelt.

Radiopresentator Rich Williams: "Just been in Leeds city centre. Lots of police for the footy but no riots. Proud to say our city is keeping it's self respect. #leeds"

20.50 uur: 'Drukte in centrum Manchester'

De Britse televisiezender BBC heeft contact met een inwoner die in het centrum van Manchester woont. Hij schat dat er meer dan duizend mensen op straat zijn. Een winkel in Market Street ging in vlammen op. Hij ziet een gewonde liggen. "Hij lijkt ernstig gewond."

20.46 uur: Mark Duggan vuurde niet op politie

De protesten begonnen afgelopen zaterdag met een vreedzame demonstratie tegen de dood van de 29-jarige Mark Duggan. Hij kwam vorige donderdag in Tottenham door politievuur om het leven.

Een commissie die onderzoek deed naar het incident, heeft geen bewijs gevonden dat Duggan naar de politie had geschoten. Wel had hij een geladen pistool bij zich, toen zijn taxi werd aangehouden door de politie.

Duggan kwam door twee politiekogels om het leven, een in zijn borst, de ander in zijn rechterarm.

20.29 uur: Geen tijd om te pakken

Steeds meer inwoners verlaten Londen. Ook Helen en Rob uit Ealing vertrekken tijdelijk uit de hoofdstad. Ze ontkwamen ternauwernood aan een brand. Ze vluchtten en konden niets waardevols meenemen.

Slechts Helen's viool werd door de brandweer uit de puinhopen gehaald. Een schrale troost: hij heeft alleen wat waterschade.

Er zijn meer van dit soort verhalen. Duncan Mandell, eigenaar van Party Superstores, een winkel in feestartikelen. Hij zag gisteren zijn zaak in vlammen opgaan. Het kost maanden om die te heropenen.

Toch zegt hij van de wijk Clapham te houden. Hij kreeg talloze telefoontjes van mensen die hulp aanbieden. Mandell runt een project in Zuidoost Azië. Met een deel van de opbrengst van de winkel helpt hij straatkinderen.

20.15 uur: Brand in Manchester

Kledingwinkel Miss Selfridge Shop in Marketstreet in Manchester zou in brand staan. Dat meldt de BBC.


Grotere kaart weergeven

20.02 uur: Politie zal hard optreden

De burgemeester van Londen heeft net op de Britse televisie een interview gegeven. "Ik ben woedend dat dit kan gebeuren in een van de mooiste steden van de wereld", zegt Boris Johnson.

"De daders riskeren hun eigen toekomst. Het is vreselijk om hier getuige van te moeten zijn. Het is de vraag of er de afgelopen dagen voldoende politie was. De politie heeft nu in ieder geval instructies gekregen."

Volgens Johnson zal er hard opgetreden worden. "Die scenes die we hebben gezien, mogen niet meer voorkomen."

De camera wijkt even weg van het interview en laat beelden zien van een winkel waarop staat: "Winkel is al geplunderd, er is niets meer"

19.55 uur: Voorbereiding hulptroepen

De brandweer in Londen heeft voor vanavond het aantal mensen in de centrale meldkamer verdubbeld. Ook worden 16.000 agenten ingezet. Ter referentie: Groot-Brittannië heeft in totaal 137.000 politiemanschappen. Zie ook deze grafiek over de verdeling van de Britse politie.

19.45 uur: Hoe verloopt vanavond?

Gisteren was het gedurende de avond lange tijd rustig en gingen de relschoppers pas rond 21.00 uur de straat op. Hoe zal dat vanavond verlopen? Correspondent Arjen van der Horst kreeg meldingen van nieuwe rellen in Oost-Londen, maar heeft daar vooralsnog geen nieuwe informatie over. Winkels worden geadviseerd om deuren te sluiten.

Een BBC-verslaggever uit Hackney twittert: "Het is hier rustig. De winkels zijn gesloten. De luiken neergelaten."

19.38 uur: Moskee vangt mensen op

De moskee in Croydon is open om mensen te helpen die zijn getroffen door de rellen in de buurt. Ze bieden onderdak en eten. Een woordvoerder van de moskee zegt: "We doen alles wat we kunnen om iedereen in nood te helpen."

19.30 uur: Belastingbetaler betaalt

Hoewel het nog te vroeg is om een volledige berekening te maken van de schade in de Britse steden, doet de krant The Guardian wel een poging. De krant sprak de koepelorganisatie van verzekeraars en die gokt dat er voor meer dan 100 miljoen pond aan schade gedeclareerd gaat worden. Een rekening die uiteraard voor een deel op het bordje van de Britse belastingbetaler komt.

19.15 uur: Kaiser Chiefs helpen mee opruimen

Het is al weer bijna een hele dag na de oproer van gisteren, maar toch is nog niet alle rommel in de Britse steden opgeruimd. Op Twitter is daarom het initiatief #Riotcleanup opgericht; een initiatief om de straten van Londen weer schoon te krijgen. De Britse popgroep Kaiser Chiefs doet mee en zanger Ricky Wilson schreef op Twitter terwijl hij met een bezem in de hand op weg was naar Clapham:

"In a 'Handy Mob' on the train. We're all armed with brooms. Least threatening mob ever. [...] Can't really do that much. It's all still crime scene at the moment."

Ook onder de hashtag #riotwombles hebben groepen schoonmakers zich verzameld. De Daily Mail heeft een fotoreportage van de bezemactie gemaakt.

19.08 uur: Emoties in Clapham Junction lopen op

Correspondent Arjen van der Horst ging vandaag op pad in Clapham Junction, waar veel geplunderd is. Hij maakte de volgende reportage.

18.57 uur: Waarschuwing voor journalisten

Het International News Safety Institute (INSI) doet een oproep aan alle journalisten die in Britse steden werken om voorzichtig te zijn. Het instituut heeft berichten binnengekregen van verschillende fotografen die klappen hebben gekregen van de relschoppers. Ook zijn camera's gestolen. Het INSI heeft een checklist gemaakt zodat journalisten zich beter kunnen voorbereiden. Onder de minimale uitrusting van journalisten zit onder meer een honkbalhelm, bril (tegen traangas) en oordopjes.

De Huffington Post heeft een overzicht gemaakt van journalisten die gehinderd werden tijdens hun werk.

18.35 uur: Nieuwe rellen in Manchester?

De chaos heeft zich de afgelopen dagen van Londen uitgebreid naar andere Britse steden. Student Alec (23) vertelt over de situatie in Manchester.

"Het is waanzin! Ik begrijp het niet. Het begon met het neerschieten van die gangster door de politie en daarna ontplofte het. Mensen proberen je wijs te maken dat het te maken heeft met repressie van de rechtse regering, maar dat is onzin. Het lijkt totaal niet op de rellen en het politiegeweld tijdens Maggie Thatcher. Het zijn gewoon schoften tussen de 14 en 25 jaar met te veel tijd voor zichzelf die het voor alles en iedereen willen verpesten."

Ook voor vanavond verwacht Alec niet veel goeds.

"Kennelijk gaat het vanavond los in de stad, dus mijn vriendin en ik zijn op dit moment op weg naar het huis van mijn ouders in Hull."

18.27 uur: Politie zoekt relschoppers

De Britse politie heeft een speciale website opgericht om de relschoppers te vinden. Op de pagina heeft Scotland Yard beelden van beveligingscamera's geplaatst. Een woordvoerder van de politie zegt op de site: "we tolereren dit soort geweld niet." De beelden zijn gemaakt in de wijk Croydon waar de rellen vannacht het zwaarst waren.

18.06 uur: Aantal arrestaties tot nu toe

De afgelopen drie dagen zijn zeker 525 mensen opgepakt. Dat meldt de BBC. Sommige arrestanten zijn overgebracht naar andere steden, omdat de cellen in Londen overvol zitten. De Britse politie zet in Londen vanavond 16.000 agenten in om een eind te maken aan de rellen. Dat zijn er 10.000 meer dan afgelopen nacht. De politie heeft gewaarschuwd dat agenten ook rubber kogels kunnen gebruiken.

17.28 uur: "De vlammen waren echt meters hoog"

Sony is een van de bedrijven die getroffen werden door de rellen in Londen. Het opslagcentrum van Sony brandde afgelopen nacht af. In een hotel 100 meter verderop was de Nederlander Eelco Nijholt.

De Nederlander Lammert Kamphuis deed al eerder zijn verhaal op dit liveblog, vanmiddag vertelde hij dat verhaal ook aan het radio1-journaal. "Vrij jonge relschoppers renden bijna speels winkels binnen en grepen zo veel als ze konden grijpen. Een soort speelse zelfverrijking."

17.07 uur: "Treinen stoppen vroeger in Londen"

Julian Rea, die eerder in dit liveblog zijn verslag deed als ooggetuige, meldt dat hem en zijn collega's geadviseerd wordt om eerder naar huis te gaan. Het gerucht gaat dat treinen en metro's vanavond eerder stoppen met rijden. Veel winkels en stations zijn sowieso de hele dag dicht geweest. Volgens Rea zijn er ook mensen die hun winkels aan het dichttimmeren zijn, om ze vanavond te beschermen tegen plunderaars.

16.38 uur: Burgemeester Johnson onder vuur

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, is een trending topic op Twitter. De burgemeester was ooit razend populair, maar de meeste berichten over hem zijn nu erg negatief. Johnson kwam pas vandaag, drie dagen na het begin van de rellen, terug naar Londen. Hij was op vakantie. Hij riep op tot kalmte, maar in de wijk Clapham reageerden mensen juist woedend op zijn komst. Mensen riepen hem op af te treden. Ze verwijten Johnson dat er de afgelopen dagen te weinig politie op straat was.

16.28 uur: Buitenlandse Zaken: wees waakzaam in Londen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders waakzaam te zijn in Londen. "Het is op dit moment onduidelijk hoe de situatie zich ontwikkelt. Omdat de incidenten zich niet of nauwelijks laten voorspellen wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten en samenscholingen te mijden en de berichtgeving in de lokale media goed in de gaten te houden."

16.07 uur: Helikopterbeelden Croydon

De Londense wijk Croydon was de afgelopen nacht één van de plekken waar de rellen het zwaarst waren. Vandaag cirkelde er lange tijd een helikopter met camera boven. De schade in de wijk is vanuit de lucht goed te zien.

15.52 uur: Premier Cameron overlegt met politie

De Britse premier Cameron heeft overlegd met de top van de politie. De komende nacht worden er 16.000 politie-agenten ingezet, die nieuwe ongeregeldheden moeten voorkomen.

15.48 uur: Arjen van der Horst: "meer rellen verwacht"

Correspondent Arjen van der Horst is in Londen. Daar is het op dit moment rustig, maar de politie verwacht dat nieuwe rellen vanavond niet zullen uitblijven.

15.39 uur: Facebook oproep om te feesten

Veel Londenaren zijn kwaad over wat er in hun stad gebeurt. Op Facebook is een oproep geplaatst om vanavond tegenwicht te bieden aan de relschoppers. "Blijf niet op tv kijken naar de rellen, kom feesten met je buren!

15.32 uur: "Rijke mensen zijn schuldig"

Op de website van de BBC is een geluidsfragment te horen van twee meisjes die meededen aan de plunderingen en dat "erg leuk" noemen.

"Iedereen was aan het rellen, werd gek. Dingen kapot slaan, flessen kapot slaan. Het was helemaal gek. Maar goed. Het was leuk. Natuurlijk was dat zo!"

"Dus jullie drinken nu een fles rosé..."

"Ja, in de ochtend. Gratis alcohol."

"Hebben jullie de hele nacht gedronken?"

"Ja. Het is de fout van de regering. Conservatieven, of wie het ook zijn, ik weet het niet. Daar gaat het niet eens om, het is om te laten zien dat wij kunnen doen wat we willen. Dat hebben we nu gedaan."

"Denken jullie dat het vannacht doorgaat?"

"Hopelijk. Absoluut."

"Maar jullie vallen gewone mensen aan. Waarom vallen jullie gewone mensen aan?"

"Het zijn rijke mensen, mensen met bedrijven. Het gaat om de rijke mensen. We laten de rijke mensen zien dat we doen wat we willen."

15.11 uur: restaurant Jamie Oliver getroffen

Het restaurant van de bekende tv-kok Jamie Oliver in Birmingham is vannacht ook bestormd door jongeren. De ruiten van het restaurant zijn ingeslagen, net als ruiten van restaurants in de buurt. Oliver reageert op Twitter.

Mijn liefde en gedachten zijn bij hen die getroffen zijn door deze rellen en alle mensen die erin moeten werken... Wees veilig...

Helaas zijn de ruiten van mijn restaurant in Birmingham ingeslagen. Het hele gebied is dicht. Het kan niet open, werknemers en klanten zijn veilig! Gelukkig!

14.40 uur: In Londen voor Oranje

De Nederlander Lammert Kamphuis is in Londen. Hij logeert bij een vriend in de wijk Clapham, omdat hij naar de voetbalwedstrijd Engeland - Nederland wilde. Zijn verhaal kwam binnen via ooggetuige@nos.nl

"Clapham is een rustige wijk met veel 'yuppen' en tot gisteravond was er nog niks gebeurd, dus ik verwachtte niets ernstigs.

We reden met de auto richting het huis van mijn Londense vriend en wat we toen zagen was erg angstaanjagend.
Grote groepen van tieners/begin twintigers die voor het grootste deel helemaal ingepakt waren in capuchon, waardoor alleen hun ogen nog zichtbaar waren, renden rond het huis waar wij moesten zijn en waren druk bezig winkels en restaurants te plunderen. We stapten uit en liepen door de relschoppers richting het huis. We werden niet lastig gevallen. Opvallend was dat relschoppers niet aggressief waren richting andere burgers. Zo stonden er een paar oudere vrouwen en mannen op de straat om hun auto te verdedigen, maar er was van beide kanten geen enkel contact tussen relschoppers en burgers.

Het bleef lang onrustig rond ons huis, vooral omdat er naast dit huis een rijtje winkels is, voornamelijk electronica. Tientallen relschoppers plunderden deze winkels, en renden (vaak al lachend, alsof het een spel was) met breedbeeldschermen, ipads, geluidsboxen, laptops etc, richting hun auto's die in zijstraten stonden geparkeerd. De sfeer werd grimmiger. Het dieptepunt van de avond was de vlucht van onze bovenburen. Ze durfden niet langer in huis te blijven, maar ook niet door de voordeur het pand te verlaten, daarom vroegen ze of ze door ons huis heen over het balkon via de achteruitgang/zijstraat de wijk konden verlaten. Op zo'n moment denk je echt in oorlogsgebied te zijn beland.

Ondertussen hoorden we een helikopter die boven de straat rondcirkelde en op een gegeven moment kwamen er tientallen politie-wagens en busjes die de straat gecontroleerd leeg veegden. Dit was zeker pas twee uur nadat we thuis waren gekomen, al die tijd hebben de plunderaars ongestoord hun gang kunnen gaan."

14.20 uur: Ooggetuige Julian Rea

Julian Rea (26) is geboren in Londen en heeft een Nederlandse moeder. Hij woont in de wijk Wandsworth, naast de wijk Clapham waar gisteren ook rellen uitbraken.

"Wandsworth is een redelijk nette buurt, dus de rellen waren eerst op veilige afstand. Gisteren kwam het ineens heel dichtbij toen het ook in de wijk Clapham begon, tien minuten hier vandaan. Dat was heel eng. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het geluid van sirenes en helikopters kwam ineens heel dichtbij. Vanmorgen ging ik naar mijn werk. Er was geen openbaar vervoer, dus de mensen liepen naar hun werk. Er hing een heel vreemde, sombere sfeer. Iedereen was duidelijk onder de indruk, niemand zei wat. Toen ik bij het station kwam, zag ik uitgebrande winkels en vernielde winkelpuien. Dat vond ik heel emotioneel om te zien, meer dan ik had verwacht. Dat dit zo dichtbij kan komen is ongelooflijk. Veel mensen kunnen niet geloven dat het zo snel is gegaan en vooral dat het zo ver is gekomen. Er heerst veel onzekerheid en mensen zijn paniekerig. Aan de andere kant zie ik ook veel betrokkenheid van mensen bij hun buurt. Ik hoorde dat veel mensen een dag vrij hebben genomen om te helpen opruimen. Dit heeft ook niets te maken met protesten tegen de recente bezuinigingen, zoals wordt beweerd. Veel mensen zien het gewoon als misdadig wat er gebeurt."

14.16 uur: Journaal 24

Nu het zo'n chaos is in Londen vliegen verschillende media in een helikopter boven de stad. Journaal 24 zendt die beelden live uit.

14.07 uur: massale hulp voor schoonmaak

Op sommige plekken in Londen is er massale hulp bij het schoonmaken van de rotzooi die de afgelopen dagen is ontstaan. Op Twitter worden mensen opgeroepen om mee te doen. En ook hiervan zijn filmpjes op Youtube te vinden. Op onderstaand filmpje beginnen mensen spontaan te juichen als de politie langs komt rijden.

14.01 uur: Rellen in Londen kosten eerste leven

Een 26-jarige man is het eerste dodelijke slachtoffer van de rellen in Londen van de afgelopen dagen. Hij werd neergeschoten in een auto in de zuidelijke wijk Croydon, in Londen. De politie heeft nog geen verdere details bekend gemaakt.

14.00 uur: Jeroen de Jager over rellen in Londen

NOS-verslaggever Jeroen de Jager is in Londen en sprak op het Radio1-journaal.

13.29 uur: Internet ingezet om plunderaars te vinden

Relschoppers gebruiken internet en mobiele telefoons om met elkaar te communiceren, maar ze zijn niet de enigen. Mensen die de relschoppers aan willen pakken en de politie maken ook gebruik van internet. Op deze website staan foto's van plunderaars. Er staat een oproep bij om mensen die je herkent bij de politie aan te geven. De website is een hit op twitter. De link wordt door velen op hun twitterpagina gezet met zinnen als "Catch te bastards".

De Londense politie zelf heeft op Flickr een soortgelijke fotoserie gezet, opnieuw met het verzoek de relschoppers aan te geven bij de politie.

En ook om de straten weer schoon te krijgen wordt Twitter weer ingezet. Een verhaal erover van NOS op 3.

13.20 uur: Honderden Oranje-fans gedupeerd

De supportersvereniging van het Nederlands voetbalelftal vindt het "vreselijk jammer dat de straatterreur overwint". Zo'n 600 mensen hadden een kaartje gekocht voor de wedstrijd. De voorzitter van de supportersvereniging Lloyd Vandenberg zegt tegen het ANP: "Londen had misschien beter het leger kunnen inzetten. Als de politie dit al niet onder controle kan houden, hoe moet dat dan volgend jaar bij de Olympische Spelen?"

13.01 uur: Iran: politie moet protesten niet hard neerslaan

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Britse politie op terughoudend te zijn bij het in toom houden van de protesten. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA.

"In reactie op het massale publieke protest in Tottenham roept Mehmanparast (de woordvoerder) de Britse politie op om te stoppen met geweld tegen de mensen die demonstreren na de moord op een zwarte man in Londen. Hij benadrukt dat er onderhandelingen gestart moeten worden met de demonstranten, om de situatie te kalmeren en vrede en rust terug te brengen."

De relatie tussen Iran en Groot-Brittannië is al jaren gevoelig. Iran vindt dat Groot-Brittannië zich te veel bemoeid heeft met protesten in Iran. Het land noemde Groot-Brittannië toen "het slechtste land van alle westerse landen".

12.54 uur: Wayne Rooney twittert

Voetballer Wayne Rooney roept de relschoppers op te stoppen.

"Deze rellen zijn idioot. Waarom zouden mensen dit hun eigen land aandoen. Hun eigen stad. Dit is beschamend voor ons land, stop alsjeblieft."

NOS-verslaggever Jeroen de Jager is de Londense wijk Hackney, waar buurtbewoners de schade van afgelopen nacht opnemen.

12.30 uur: Turkse winkeliers verdedigen winkels

Op veel websites zijn filmpjes te vinden van de rellen van gisterenavond. Bijvoorbeeld van Turkse winkeliers die hun eigen winkel verdedigen, omdat de politie dat niet doet.

12.12 uur: Nederlandse ooggetuige in Londen

De Nederlandse Joëlla van der Boom werkt bij een marketingbureau in Londen. Ze woont vlak bij de wijk Peckham, waar het gisteren ook erg onrustig was.

"Toen ik gisteren naar huis wilde, reden er geen treinen en bussen meer. Ik wilde een taxi nemen, maar het duurde heel lang voordat die kwam. We stonden te wachten bij een supermarkt. Allemaal jongeren renden daar rond, schreeuwden. De politie zat achter ze aan. Ik begreep niet goed wat er allemaal gebeurde. Er werden huizen in brand gestoken, ruiten ingegooid, winkels geplunderd."

"Het gaat helemaal nergens over, het is puur vandalisme. Mensen zijn hun zelfbeheersing helemaal verloren. Dat was gisteren best bedreigend. De politie sloeg jongeren met gummiknuppels, voor hetzelfde geld dachten ze dat ik ook bij de relschoppers hoorde. Niemand weet wie bij wie hoort. Jongeren laten gewone mensen ook niet met rust. Op straat was het erg onveilig, thuis voel ik me nog wel veilig."

12.08 uur: Toespraak Cameron

Premier Cameron heeft zojuist voor Downing Street 10 een korte toespraak gegeven. Hij leeft mee met de slachtoffers en met de winkeliers van wie de winkels zijn vernield. Er zal de komende dagen veel meer politie-inzet zijn. Vannacht waren er nog 6000 agenten op de been, de komende nacht zijn dat er 16.000. Dit soort gedrag zal niet onbestraft blijven, zegt Cameron. Hij belooft dat er meer arrestaties volgen.

12.06 uur: Cameron live

Premier Cameron houdt toespraak, live te volgen op Journaal 24.

11.56 uur: Fotoserie rellen

Op de website van de Boston Globe is een indrukwekkende fotoserie van de rellen in Engeland te vinden.

11.43 uur: Rellen in andere steden

Niet alleen in Londen was het de afgelopen nacht onrustig, ook in andere steden gingen jongeren de straat op. Birmingham, Liverpool, Bristol en Nottingham waren ook erg onrustig. Daar zijn wel minder incidenten gemeld dan in Londen.

11.29 uur: Google Maps

Op Google Maps staat een kaart met alle incidenten van de afgelopen dagen. Er is goed te zien dat de rellen al lang niet meer alleen in Tottenham plaats vinden. Op veel verschillende plekken in Londen was het de afgelopen dagen onrustig. Hieronder een overzicht van de rellen per wijk:

11.17 uur: Filmpjes

Van de protesten en rellen van gisterenavond zijn tientallen video's online gezet. Daaronder enkele opmerkelijke. Deze video laat zien dat de relschoppers eerst een gewonde jongen helpen, maar hem daarna beroven van spullen uit zijn rugzak.

En op deze video worden verschillende winkels leeggeplunderd.

11.09 uur: Politie zet zwaarder geschut in

De politie in Londen zet sinds vanochtend zwaarder geschut in om een einde te maken aan de rellen. Er rijden gepantserde voertuigen door de straten bij station Clapham Junction. Het gaat om 'Jenkels', een soort zwaar bepantserde politiebusjes. Ze werden ingezet nadat relschoppers een kledingwinkel in lichterlaaie hadden gezet en winkels hadden geplunderd.

10.56 uur: Rellen kosten verzekeraars tientallen miljoenen

Drie nachten rellen in Londen en andere grote steden gaan Britse verzekeraars waarschijnlijk tientallen miljoenen ponden kosten. "Het is nog te vroeg om het volledige beeld van de schade te hebben, maar verzekeraars zijn druk aan het werk om alle claims te verwerken. Daarna hebben we een precies beeld van de totale kosten."

10.38 uur: Engeland - Nederland gaat niet door

De oefenwedstrijd Engeland - Nederland gaat niet door in verband met de rellen in Londen. Dat heeft de KNVB bevestigd.

09.37 uur: Premier Cameron houdt crisisbijeenkomst

Een speciaal crisisteam onder leiding van de Britse premier Cameron komt rond 10.00 uur bij elkaar. De zogenoemde Cobra-groep moet een strategie verzinnen om de rellen tegen te gaan. Ook zal een verklaring worden gezocht waarom de autoriteiten volledig verrast zijn door de geweldsuitbarsting. Premier Cameron brak gisteren zijn vakantie in Italië af vanwege de rellen.

08.21 uur: Engeland-Oranje in gevaar

De vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Engeland en Nederland gaat mogelijk niet door. De wedstrijd is morgen in het Wembleystadion. De Engelse voetbalbond FA overlegt later vandaag met de politie en morgen wordt definitief de knoop doorgehakt. Voor het duel zijn 70.000 kaarten verkocht.

08.13 uur: Rellen Londen uitgebreid, ook elders rellen

De rellen in Londen hebben zich uitgebreid en voor het eerst is het vannacht ook in andere grote Engelse steden onrustig geweest. In Londen hebben jongeren op minstens twintig plaatsen in achterstandswijken winkels geplunderd en gebouwen en auto's in brand gestoken. Bij de ongeregeldheden viel zeker één zwaargewonde; in de wijk Croydon werd een man van 26 gevonden met meerdere schotwonden.

Het geweld sloeg gisteren over naar Birmingham, Liverpool, Nottingham en Bristol. Ook daar werden winkels geplunderd en branden gesticht en werd er gevochten met de politie.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio