NOS NieuwsAangepast

ECB gaat staatsleningen kopen

De Europese Centrale Bank gaat de Europese schuldencrisis te lijf door staatsobligaties op te kopen. In een verklaring zegt bankpresident Trichet dat staatsleningen zullen worden opgekocht als dat nodig is om de markten tot rust te brengen.

De bank zegt niet van welke landen obligaties zullen worden gekocht, maar aangenomen wordt dat het met name gaat om Spanje en Italië . Die landen staan onder druk doordat de rente op hun staatsleningen is opgelopen.

Het opkopen van de leningen moet de rente omlaag brengen en moet het vertrouwen in de financiële stabiliteit van de Zuid-Europese landen terugbrengen. In de verklaring prijst Trichet Spanje en Italië voor hun aangescherpte bezuinigingsplannen.

Merkel en Sarkozy

De woordvoerder zei verder dat de ECB kennis heeft genomen van de verklaring van de Duitse kanselier Merkel en de Franse president Sarkozy. Die hadden eerder op de avond nog eens op de noodzaak gewezen om de afgesproken maatregelen van de eurotop in juli ook daadwerkelijk uit te voeren.

Merkel en Sarkozy verwelkomen ook de Italiaanse en Spaanse plannen om extra maatregelen te nemen om hun begrotingstekort terug te dringen. Italië maakte vrijdag al bekend dat het de begroting in 2013 op orde wil hebben in plaats van in 2014. Spanje kondigde ook aan extra te gaan bezuinigen.

"Het eurosysteem gaat zeer sterk ingrijpen op markten en reageren op een belangrijke en samenhangende manier", aldus de woordvoerder van de ECB. Daarmee wil de centrale bank een versnelling van de schuldencrisis in Italië en Spanje tegengaan. Dat kan onder meer door op grote schaal staatsleningen van deze landen op te kopen. Italië en Spanje zijn qua omvang respectievelijk de derde en vierde economie van de eurozone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl