NOS NieuwsAangepast

Syrisch protestlied klinkt, ondanks doden

In de Syrische hoofdstad Damascus zijn zeker vier betogers doodgeschoten door troepen van Assad. Volgens Syrische activisten raakten ook zo'n 20 mensen gewond.

Toch laten de demonstranten zich niet afschrikken door het geweld dat het regime gebruikt. Zo wordt de stad Hama al zes dagen belegerd door regeringstroepen. De pantservoertuigen staan op het centrale plein.

Hama is sinds een paar weken het centrum van het protest. In de stad waren de grootste demonstraties tegen het regime tot nu toe. Op vrijdag 1 juli, De Dag van Vertrek, kwamen in Hama volgens activisten zo'n vijfhonderdduizend mensen samen om het vertrek van Assad te eisen. Dat gebeurde niet alleen met de bekende leuzen, maar ook met een protestlied. Dat lied is nu het onofficiële volkslied van de revolutie.

Uit volle borst

De tekst wordt toegeschreven aan Ibrahim Qashoush. Hij was een onbekende inwoner van Hama die in zijn vrije tijd gedichten en liedteksten schreef. Meestal gingen ze over de liefde of de moeilijke leefomstandigheden. Tot half maart de opstand tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad begon. Qashoush begon toen gedichten te schrijven over de opstand.

Eén van zijn liedteksten schreef hij voor de Dag van Vertrek, op de melodie van een bekend Syrisch volkslied. Tijdens demonstraties in Hama zongen mensen uit volle borst "Bashar het is tijd om te vertrekken".

Keel doorgesneden

Twee dagen na de grote demonstratie van 1 juli verdween Qashoush. Volgens ooggetuigen is hij opgepakt door de veiligheidsdiensten. Zijn levenloze lichaam werd de volgende dag gevonden in de Orontes rivier, die door Hama stroomt.

Toen inwoners het lichaam uit het water haalden, bleek dat de keel van Qashoush was weggesneden, zijn stembanden waren eruit gerukt. Volgens de demonstranten was het een duidelijk signaal van de veiligheidsdiensten, maar Qashoush' tekst wordt nog steeds gezongen door duizenden Syriërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl