NOS NieuwsAangepast

Natuur vs. de mens: de rugstreeppad

Deze week een serie over het 'eeuwige' conflict tussen natuur en menselijke activiteit. Soms wint de natuur, soms wint de projectontwikkelaar, de wethouder, de havenbaron, enzovoort. Er zijn verschillende wetten en richtlijnen die planten en dieren bescherming moeten bieden. Aangezien de natuur niet zelf naar de rechter kan stappen, zijn er altijd mensen en organisaties nodig om potentiële overtreders te herinneren aan de wet.

Deel 4: De rugstreeppad

Door verslaggever Roel Pauw

De natuur laat zich niet vangen in wetten en regels, zou je zeggen. Nou, dan onderschat je de vindingrijkheid van de Nederlandse regelgeving. Want ook voor de grillige veranderlijkheid van de natuur heeft de wetgever een oplossing bedacht: de Ontheffing voor Tijdelijke Natuur.

In de Rotterdamse havens maken ze daar dankbaar en veelvuldig gebruik van. Daar is namelijk meer natuur dan je denkt.

Rij maar eens een stuk over de N15 richting Tweede Maasvlakte: naast raffinaderijen, containerterminals en bedrijfspanden zie je ook verrassend veel braakterreinen. Van de 5000 hectares die de Rotterdamse haven groot is, staan er 800 in de boeken als 'groen' en daarvan is ruim de helft echt natuurgebied.

Verplaatsen

Vanzelfsprekend leeft daar van alles en nog wat. Bijvoorbeeld de rugstreeppad, een soort die in Nederland onder het strengste regime van bescherming valt. Dat is verder geen probleem, totdat een bedrijf aangeeft dat het wil gaan uitbreiden.

"In dit soort situaties kan het Havenbedrijf een beroep doen op de Ontheffing Tijdelijke Natuur", zegt Jan Putters die als natuurbeheerder in dienst is van het Havenbedrijf. "Voor 18 zeldzame soorten hebben we zo'n ontheffingsaanvraag ingediend. Als we dan bijvoorbeeld een rugstreeppad aantreffen in een perceel dat we willen uitgeven, dan hoeven we de dieren alleen maar te vangen en over te brengen naar een gebied waar ze ongestoord kunnen leven."

Babypadjes

Zo'n plek is bijvoorbeeld een kilometerslange strook waar bovengronds hoogspanningsleidingen lopen en ondergronds pijplijnen voor allerlei raffinageprodukten. Daar zal verder nooit iets worden gebouwd, dus dat is bij uitstek een plek waar rugstreeppadden hun gang kunnen gaan.

Om ervoor te zorgen dat ze zich een beetje thuis voelen, heeft het Havenbedrijf er een aantal ondiepe betonnen poelen aangelegd. Er drijven een paar stukken plastic in rond. Erg natuurlijk ziet het er niet uit, maar de padden storen zich daar niet aan, want Putters wijst een stel eiersnoeren aan. Er zwemmen ook al babypadjes rond, met inderdaad een heel dun streepje op hun rug.

De stilte wordt tijdelijk verstoord door een trein die een lange sliert containerwagons over de Betuwelijn trekt. Daarna hoor je naast het zachte zoemen van de industrie eigenlijk alleen nog maar kikkers en vogels. Natuur en Nederland, het blijft een soms wat wonderlijke combinatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl