NOS NieuwsAangepast

Zorgen om asielzoekers bij advocaten

De Vereniging van Asieladvocaten maakt zich zorgen over de psychische problemen onder asielzoekers. De vereniging heeft daarom een speciale werkgroep opgericht om aandacht te vragen voor de problemen.

Directe aanleiding is de asielzoeker uit het Limburgse Echt die zichzelf eergisteren in brand stak. Hij is er ernstig aan toe en ligt in een brandwondencentrum in het Duitse Aken, waar hij in slaap wordt gehouden.

Steeds meer incidenten

Volgens de advocaten is de psychische nood onder asielzoekers een groeiend probleem "De afgelopen twee jaar merk ik in mijn eigen praktijk dat deze problematiek steeds nijpender wordt. Er zijn ook steeds meer incidenten", zegt Alie Westerhuis van de Vereniging van Asieladvocaten.

De problemen komen volgens de vereniging voor bij allerlei asielzoekers. Zowel bij mensen die al tien jaar of langer in Nederland wonen, als bij mensen die recent hun eerste afwijzing hebben gekregen en dus terug moeten keren naar het land van herkomst.

Hoger beroep

De verkorte asielprocedure die sinds een jaar van kracht is, heeft volgens Westerhuis nog weinig positief effect, omdat de wachtlijsten nog steeds heel erg lang zijn. "De IND kan het aantal aanvragen niet op korte termijn afhandelen, dat betekent dat mensen al drie jaar in de opvang zitten voordat er überhaupt een aanvraag ingediend kan worden."

Eén van de problemen is dat asielzoekers die na hun afwijzing in hoger beroep gaan geen recht meer hebben op opvang. "Die mensen komen op straat te staan. Daardoor ontstaat vaak paniek, omdat ze moederziel alleen in Nederland zijn en niet weten wat er gaat gebeuren. Er is dan ook niemand die een praatpaal voor hen kan zijn waardoor de problemen zich razendsnel ontwikkelen", aldus Westerhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl