NOS NieuwsAangepast

Opsporing Verzocht vaak succesvol

Opsporingsprogramma's op televisie leiden vaak tot arrestaties.

In 42 procent van de 343 zaken die vorig jaar op de televisie kwamen, werden verdachten aangehouden. In 2009 was dat percentage 38.

De meeste zaken (303) waren te zien bij het AVRO-programma Opsporing Verzocht.

Als zaken zowel bij Opsporing Verzocht als bij het SBS6-programma Hart van Nederland worden uitgezonden, worden zelfs in bijna 70 procent van de gevallen arrestaties verricht. Van de zestien zaken die in beiden programma's zaten, waren er elf succesvol.

Paraat

"Opsporingsberichten op televisie zijn een succesvol opsporingsmiddel en leveren meer verdachten op dan andere tactische opsporingsmiddelen", zegt de politie.

Er zitten ook grote zaken tussen. Zo werd in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. opgespoord mede dankzij Opsporing Verzocht.

Tijdens de uitzendingen is een team van politiemensen paraat om de tips door te geven aan de rechercheteams van de verschillende politiekorpsen. Getuigen die anoniem willen blijven, kunnen terecht bij Meld Misdaad Anoniem.

Fiets

Toch zou de opsporing nog meer resultaten hebben als de kwaliteit van de bewakingscamera's in winkels beter zou zijn. De Raad van Korpschefs zou graag zien dat winkeliers betere apparatuur aanschaffen naar het voorbeeld van toezichtscamera's die door gemeenten worden gebruikt.

"Kiijk maar naar de opsporingsprogramma's op de televisie", zegt Ron Looije namens de korpschefs. "Dan zie je dat de beelden vaak niet scherp zijn. Je moet het geluk hebben dat je verdachten herkent aan een fiets, de manier van lopen of iets anders."

Juweliers

Het zou volgens Looije veel schelen als de politie bij het begin van de opsporing beelden tot zijn beschikking heeft, waarop overvallers herkenbaar zijn.

Niet in alle winkels zijn de systemen slecht, zegt Looije. "Je kunt ze niet over een kam scheren. Vooral juweliers hebben er aandacht voor." Voor andere middenstanders hoeft het volgens Looije ook geen probleem meer te zijn. "Er zijn nu goede camera's voor weinig geld te koop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl