NOS NieuwsAangepast

Shell erkent olievervuilingen Nigeria

Shell erkent verantwoordelijk te zijn voor twee grote vervuilingen in de delta van Nigeria. De multinational zal voor de kosten van de schoonmaak opdraaien en is ook bereid de bewoners te vergoeden. Volgens betrokkenen kan de rekening voor Shell flink oplopen.

Ongeveer 69.000 bewoners van Bodo in de Nigeriaanse Delta claimen dat ze niet meer kunnen leven van de visvangst in het gebied. Daarom zijn ze dit jaar voor de rechtbank in Londen een procedure begonnen en eisen ze een schadevergoeding van de multinational.

Compensatie

Volgens de bewoners is een gebied van 20 vierkante kilometer volledig vervuild. De bewoners leven vooral van de visvangst, maar de kreken en rivieren in hun gebied zijn nu volledig vervuild.

In een verklaring erkent Shell dat deze vervuiling een gevolg was van de werkzaamheden door Shell. De Shell-dochter Shell Petroleum Development Company (SPDC) zal voor de kosten opdraaien. Een woordvoerder van Shell bevestigt dat het bedrijf bereid is de bewoners te compenseren 'conform Nigeriaanse wetgeving'.

De onderhandelingen over de hoogte van die vergoedingen kunnen 'nog wel enkele maanden duren'.

Olielekkages

De vervuiling werd veroorzaakt door twee grote olielekkages in 2008. Volgens het advocatenkantoor is er in een paar weken tijd een flinke hoeveelheid olie de delta ingestroomd, zo'n 20 procent van wat er tijdens de BP ramp in de Golf van Mexico is weggelekt.

Volgens informatie van Shell is er veel minder olie in het milieu verdwenen. Volgens Shell is er in het gebied veel meer vervuiling, die vooral wordt veroorzaakt door sabotage en diefstal.

Morgen verschijnt een rapport van de VN over de omvang van de olieverontreiniging in de Nigeriaanse Delta.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl