NOS NieuwsAangepast

Zorgen over Italië en Spanje houden aan

De zorgen over de staatsschuld in Italië en Spanje beheersen vandaag de politiek in Rome, de straat in Madrid en de financiële markten overal ter wereld.

De Amsterdamse beursindex AEX, die gisteren op het laagste punt kwam in bijna een jaar, staat 1,5 procent lager. De graadmeter is daarmee beland op 315 punten.

Ook de beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs staan in het rood. Wall Street en de markten in Azië sloten 2 tot 2,5 procent in de min.

Italië

Premier Berlusconi spreekt vandaag de beide kamers van het Italiaanse parlement toe over de financiële toestand in het land. Volgens waarnemers zal de regeringsleider over de hoofden van de parlementariërs heen de financiële wereld gerust willen stellen dat Italië er niet zo slecht voorstaat.

Om te voorkomen dat Italië net als Griekenland, Ierland en Portugal bij de andere eurolanden om hulp moet aankloppen, hebben de politici in Rome besloten om de komende drie jaar 47 miljard euro te bezuinigen.

Spanje

In Madrid leeft het jongerenprotest tegen de aanpak van de financiële crisis in Spanje weer op. Voor vandaag is een demonstratie aangekondigd. Verwacht wordt dat duizenden jongeren de straat opgaan.

Morgen wordt het een spannende dag in Spanje, omdat de overheid dan weer geld gaat lenen om de staatsschuld te financiëren. De rente voor Spaanse en Italiaanse staatsleningen is opgelopen tot boven de 6 procent.

Geldschieters vragen meer rente, omdat ze bang zijn dat de twee landen hun schuld niet meer kunnen terugbetalen. Analisten zeggen dat de landen in financiëringsproblemen komen, als de rente oploopt tot 7 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl