NOS NieuwsAangepast

'Ik zou wel weer wat emoties willen voelen'

De Tilburgse Mandy Pijnenburg drie jaar in de gevangenis in de Domincaanse Republiek zat en daarna nog twee jaar het land niet mocht verlaten, gaf bij terugkomst een persconferentie op Schiphol.

Door verslaggever Jeroen Wollaars.

Ze maakt ondanks de lange reis een heel heldere indruk. Ze vertelt uitgebreid over haar ervaringen en over haar gevoelens om weer terug te zijn in Nederland. "In het vliegtuig telde ik de minuten af, nog 5, nog 4 voor de landing. Het was heel bijzonder om Nederland vanuit de lucht te zien". Tegen haar ouders zei ze niets toen ze die weer voor het eerst zag: ze heeft ze alleen maar omhelsd.

Mandy is wel veranderd in de afgelopen vijf jaar. Ze viel 30 kilo af doordat ze in de gevangenis bij een dansgroep zat die optrad voor "hoge mensen zoals rechters". Maar ook geestelijk is er iets veranderd. In de harde gevangeniscultuur kon ze haar gevoelens niet uiten. En daar heeft ze nog steeds moeite mee. "Ik zou wel weer wat emoties willen voelen, ik kan niet huilen". Een hulpverlener die haar de komende tijd gaat begeleiden legt uit dat dat een van dingen is waar ze aan gaan werken.

Patatje met mayo

Mandy vertelt dat ze in de toekomst voorlichting wil geven voor meisjes die kwetsbaar zijn en de verkeerde vrienden hebben. Ook wil ze een eigen zaak gaan beginnen, een kleding- en kapperszaak, samen met haar zusje. Maar eerst gaat ze doen waar ze al heel lang naar verlangt: een patatje met mayo eten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl