Recordhoogte rente Italië en Spanje

Door economieredacteur André Meinema

Italië en Spanje moeten een steeds hogere rente betalen voor hun staatsleningen. Daardoor dreigt de financiering van deze landen onbetaalbaar te worden. De rente op 10-jarige staatsleningen van Spanje en Italië is vandaag opgelopen tot ruim boven de 6 procent, de hoogste rente in 14 jaar. Het betekent dat geld lenen voor deze landen veel duurder wordt.

Begin dit jaar schommelde de rente nog ergens rond de 5 procent of minder. De stijging met een procent lijkt niet veel, maar betekent wel dat de financieringskosten met bijna 20 procent zijn opgelopen. En hogere rentelasten betekent meer bezuinigen of meer staatsschuld.

Risico

De kapitaalmarkten maken zich grote zorgen over de gevolgen van de Europese schuldencrisis; Italië en Spanje zijn veel geld kwijt voor de nieuwe steun aan Griekenland. Beleggers zijn bang dat de kans beide landen ook moeten aankloppen voor steun.

Een hogere rente drukt het hogere risico uit dat beleggers en investeerders op het Spaanse en Italiaanse staatspapier denken te lopen. Op zich betekent een hogere rente een hoger rendement voor de uitlenende partij maar ook een grotere kans dat een deel van de lening niet afgelost wordt.

Markttwijfels

De financiële markten worden de voorbije weken en maanden beheerst door een paar zaken. Twijfels over het economisch herstel, vooral in de VS en Europa, en in het spoor daarvan een serie winstwaarschuwingen van bedrijven. En natuurlijk de Europese en Amerikaanse schuldencrisis.

De markten hebben hun twijfels over de houdbaarheid van de moeizaam bereikte oplossingen en de toereikendheid het bijeengeschraapte geld.

Infuus

De Europese schuldencrisis rolt van de ene hobbel naar de andere. De eurozone, de zeventien landen met de euro als betaalmiddel, draait op voor de problemen. Er zijn nu al drie landen die aan het infuus liggen en miljardensteun krijgen. Cyprus is misschien de volgende kandidaat. En over Spanje en Italië wordt hardop gespeculeerd.

Griekenland is vorig jaar mei gered met 110 miljard euro, maar dat blijkt niet genoeg. Eind vorige maand is een tweede steunpakket overeengekomen. De eurolanden en de banken helpen Griekenland de komende jaren voor nog eens opgeteld 215 miljard euro. Daar bovenop komt de miljardensteun voor Portugal en Ierland.

Die probleemlanden worden voorzien van vers bloed door de andere eurolanden. Maar dat worden er dus steeds minder, want wie steun krijgt draagt niet meer bij aan het noodfonds. En dus worden de lasten steeds zwaarder en door steeds minder schouders gedragen. De vrees van de financiële markten is dat als Spanje of Italië ook aankloppen, de rek er gewoon uit is.

Crisisberaad

De onrust op de obligatiemarkten loopt ook over naar de aandelenmarkten, die rode cijfers laten zien. Vooral bankaandelen moeten het ontgelden. De AEX heeft dit jaar nog niet zo laag gestaan (rond de 323 punten) en de beurs van Milaan is naar het laagste punt sinds april 2009 gezakt.

In Italië is vandaag crisisberaad van onder meer de centrale bank en het ministerie van Financiën over de hoge rente. Morgen praat premier Berlusconi met het parlement over deze ontwikkelingen.

Aanstaande donderdag moet Spanje weer de boer op voor een tweetal kortlopende staatsleningen en de markt is benieuwd welke prijs Spanje daar nu voor moet neertellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl