NOS NieuwsAangepast

OK's Helmond weer open na lamp-incident

Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond heeft vanmorgen alle acht operatiekamers gesloten nadat er een lamp naar beneden was gekomen.

Na het nakijken van alle lampen en het weer steriel maken van de OK's zijn ze aan het eind van de middag weer vrijgegeven. Er zijn al enkele spoedeisende operaties uitgevoerd.

Een grote lamp raakte gisteren los op een van de OK's en viel op een verpleegkundige en een patiënt die zou worden geopereerd. Een OK-medewerker wist de lamp deels op te vangen, maar kon niet voorkomen dat de patiënt gewond raakte. Ook de medewerker zelf raakte gewond.

Spierpijn

Met de mensen gaat het naar omstandigheden goed. "De patiënt heeft licht letsel opgelopen en is gisteren behandeld in het ziekenhuis en dat gaat verder prima. En de medewerker van het ziekenhuis heeft er wat spierpijn en hoofdpijn aan overgehouden, maar dat is inmiddels ook voorbij", zegt Jan-Willem Vreuls van het Elkerliek Ziekenhuis.

Volgens Vreuls is de oorzaak waarschijnlijk "een lasnaad geweest die spontaan gebroken is" .

Risico

De directie van het ziekenhuis wilde geen risico nemen en liet alle lampen op de OK's nakijken. "De kans is buitengewoon onwaarschijnlijk, maar de patiëntveiligheid staat bij ons wel helemaal bovenaan dus we kunnen daar geen risico in nemen", zegt Vreuls.

Het ziekenhuis betreurt het ongeluk en heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl