NOS NieuwsAangepast

Mandy Pijnenburg al in 2009 uit cel

Mandy Pijnenburg is terug in Nederland. De Tilburgse zat drie jaar in de gevangenis in de Dominicaanse Republiek voor de smokkel van cocaïne.

Daarna verbleef ze nog twee jaar in dat land. Dat ze al in 2009 voorwaardelijk werd vrijgelaten, mocht de 23-jarige Tilburgse niet bekendmaken, omdat ze moest vrezen voor haar veiligheid.

Persconferentie

Sinds ze twee jaar geleden vrijkwam, woonde de vrouw in een christelijke gemeenschap. Ze kreeg financiële steun van onder meer haar familie en de ambassade.

Mandy Pijnenburg kwam vandaag op Schiphol aan. Op een persconferentie die ze daar gaf, bestond de indruk dat ze nog maar net uit de cel was.

Vergeten

Volgens een hulpverlener van het Steunpunt Huiselijk Geweld, die Mandy de afgelopen jaren ondersteunde, waren ze zo bezig met de veiligheid van Mandy, dat ze het vandaag vergeten zijn te melden. "We zijn het vergeten te zeggen, omdat we zo in die modus zaten van zwijgen", zegt ze. Er waren maar vier mensen op de hoogte van Mandy's vrijlating; haar beide ouders en twee hulpverleners.

De drugssmokkelaar moest in de Dominicaanse Republiek blijven tot haar volledige straf erop zat. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met dat land.

Loverboys

Pijnenburg werd in 2006, toen ze 18 jaar was, gearresteerd met ruim 20 kilo cocaïne in haar koffer. Ze werd veroordeeld tot 10 jaar cel. Die straf werd in hoger beroep gehalveerd, omdat het hof erkende dat ze slachtoffer was van een groep loverboys.

Een aantal van deze pooiers is later in Nederland veroordeeld voor betrokkenheid bij de drugssmokkel en gedwongen prostitutie. De vrees bestond dat loverboys achter Pijnenburg aan zouden kunnen komen als zij wisten dat ze op vrije voeten was.

In Nederland wordt Mandy op verzoek van haar ouders opgevangen door het Steunpunt Huiselijk Geweld. Ze gaat nu naar een vrouwenopvanglocatie. Daar zullen medewerkers van het Steunpunt haar begeleiden bij haar terugkeer in de Nederlandse maatschappij.

Betrapt

De zaak van Mandy Pijnenburg kreeg veel publiciteit, onder meer door een boek en een documentaire over de kwestie. In de documentaire van SBS6-verslaggeefster Pauke de Kok, vertellen de ouders van Mandy en Mandy zelf hoe ze werd ingepalmd door een groep loverboys.

Na zware geestelijke en lichamelijk mishandeling zag Mandy geen uitweg meer uit het netwerk van loverboys. De pooiers gaven haar de opdracht om naar de Dominicaanse Republiek te reizen. Daar kreeg ze van handlangers van de loverboys een koffer die ze naar Nederland moest brengen. Op het vliegveld van Punta Cana ontdekte de douane de cocaïne en werd ze gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl