NOS SportAangepast

Kromowidjojo en Veldhuis op podium

Op de slotdag van de WK zwemmen in Sjanghai hebben Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis respectievelijk zilver en brons gewonnen op de 50 meter vrije slag.

Therese Alshammar uit Zweden was de twee Nederlandsen te snel af.

Kromowidjojo had zich als snelste voor de finale geplaatst, maar daarin kwam ze net tekort tegen de Zweedse gouddelver. Alshammar tikte aan na 24,14 en was daarmee 0,13 sneller dan Kromowidjojo. Veldhuis gaf 0,35 toe op Alshammar.

Voor Kromowidjojo is het de derde plak dit toernooi. Eerder won ze, onder meer met Veldhuis, goud op de 4x100 meter vrije slag en brons op de 100 meter vrije slag.

Gemengde gevoelens na 50 meter vrije slag

Kromowidjojo was teleurgesteld na afloop. "Dit is klote. Het was een goede race en een goede tijd en dan is er toch iemand sneller, daar kun je niets aan doen maar het is wel balen", sprak de Groningse.

"Nu eerst maar even naar de dokter, want door het aantikken heb ik heel veel pijn in mijn elleboog."

Veldhuis was dik tevreden. "Dit is heel goed voor me. Die 24,1 van Alshammar is wel snel, maar daar heb ik nog een jaar de tijd voor", aldus de Twentse, die haar eerste individuele succes behaalde sinds ze vorig jaar moeder werd.

"Het woord comeback is vanaf nu dan ook verboden terrein. Ik ben echt helemaal terug", giebelde 32-jarige Veldhuis.

Nijhuis in achterhoede

Moniek Nijhuis heeft op de slotdag van de WK zwemmen in Sjanghai geen rol van betekenis gespeeld in de finale van de 50 meter schoolslag.

De Twentse moest met 31,33 genoegen nemen met de zevende plaats.

Het was voor Nijhuis haar tweede finale van de week. Eerder eindigde ze op de 100 meter schoolslag als achtste. Bij de WK van 2009 en de EK van 2010 werd ze nog vierde op de 50 school.

De wereldtitel was net als in 2007 een prooi voor Jessica Hardy. De Amerikaanse die zowel in de series als in de halve finales de snelste tijd had gezwommen was met 30,19 ruim sneller dan Joelja Jefimova (wereldkampioene in 2009) en Rebecca Soni (zilver in 2009).

Pure snelheid

Nijhuis bleef uiterst nuchter na afloop van haar race. "Dit is wat erin zit", sprak de zwemster. "Ik mis de pure snelheid."

Nijhuis heeft deze zomer het accent verlegd naar de 100 meter schoolslag, die, in tegenstelling tot de 50 meter schoolslag, wél olympisch is. "Toen ik de WK-finale op de 100 bereikte, viel er echt iets van me af. Ik dacht: oh, ik kan 't nu ook op die afstand. Op de 50 is het nu echter net-niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl