NOS NieuwsAangepast

Situatie schulden VS terug bij af

Een Democratisch voorstel om de schuldencrisis van de Verenigde Staten op te lossen, is in het Huis van Afgevaardigden afgeschoten. Amerikaanse politici hebben nog twee dagen te gaan om een oplossing te vinden, totdat het schuldenplafond is bereikt.

Het voorstel dat werd verworpen, kwam van de Democratische leider in de Senaat, Harry Reid. In zijn plan zou het schuldenplafond worden verhoogd met 2400 miljard dollar. Tegelijkertijd moest de federale overheid 2200 miljard dollar bezuinigen.

Het plan werd weggestemd in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen een ruime meerderheid hebben. Gisteren gebeurde het omgekeerde, toen een voorstel van de Republikeinen het niet haalde in de Senaat. Daar is de meerderheid in handen van de Democraten.

Druk

Nu beide voorstellen zijn afgewezen, zijn de onderhandelingen in feite terug bij af. De Democraten en de Republikeinen staan onder enorme druk om tot een compromis te komen, anders kan de overheid vanaf dinsdag zijn rekeningen niet meer betalen.

President Obama gaat nu weer overleggen met zijn partijgenoten in het Congres. Hij had zich eerder deze week teruggetrokken uit de onderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl