Twente wint Johan Cruijff-schaal

FC Twente heeft net als vorig jaar de Johan Cruijff-schaal veroverd. In de Arena was de bekerwinnaar uit Enschede landskampioen Ajax met 2-1 de baas.

Ajax domineerde voor rust, liet de bal soms gemakkelijk rondgaan, creëerde een paar behoorlijke kansen, maar benutte ze niet.

Keeper Nikolai Michailov en de lat stonden eveneens succes voor de ploeg van coach Frank de Boer in de weg.

Toch werd er gescoord. Het waren echter de gasten die met een voorsprong gingen rusten. Na de enige vlotte aanval van de bekerwinnaar ging de bal op de stip toen Theo Janssen Luuk De Jong vasthield. Marc Janko, de matchwinner in de bekerfinale in mei, schoot onberispelijk raak.

Rood Berghuis nekt Tukkers niet

Direct na rust kwam Twente met tien man te staan. Na een slechte uittrap van Kenneth Vermeer vond De Jong Steven Berghuis, die onder druk van Nicolai Boilesen neerging; arbiter Pol van Boekel zag er geen penalty in, maar een schwalbe en gaf Berghuis opnieuw geel.

Ajax had maar enkele minuten nodig om te profiteren; Toby Alderweireld mocht vrij opkomen en knalde van afstand raak. Ajax drukte niet door en liet zich wat later verrassen door invaller Bryan Ruiz, die met een prachtige krul Vermeer verschalkte.

De Amsterdammers joegen vervolgens fel op de gelijkmaker, maar die wilde niet vallen. En zo greep Co Adriaanse als oefenmeester van Twente zijn eerste prijs in Nederland.

"Rode kaart onterecht"

"Na de rode kaart voor Steven Berghuis hadden we het even moeilijk", zei Ruiz.

"Volgens mij was de rode kaart onterecht, maar de scheidsrechter zag het anders. We probeerden het doel met een man minder dicht te houden en geduldig te zijn. We hebben goed op ons moment gewacht."