NOS NieuwsAangepast

Fel oranje hesje tijdens taakstraf

Mensen die een taakstraf uitvoeren, zijn voortaan herkenbaar aan een fel oranje hesje met daarop de tekst 'werkt voor de samenleving'.

In Den Haag en Amsterdam gebeurt dat al langer en de Reclassering gaat het hesje nu overal in Nederland invoeren. Daarmee moet de samenleving zien dat mensen die iets fouts hebben gedaan ook tot iets goeds in staat zijn, zegt Sjef van Gennip, voorzitter van Reclassering Nederland. De hesjes zijn niet bedoeld om mensen aan de schandpaal te nagelen.

Volgens hem bestaan er in Nederland veel onterechte opvattingen over een werkstraf. "Over het algemeen denken mensen dat een taakstraf niets voorstelt. Er wordt negatief over gedaan, omdat burgers eigenlijk niet weten wat het inhoudt."

Positieve reacties

Van Gennip zegt dat de reacties van mensen op het hesje erg positief zijn. Afgelopen week werd er op de Tilburgse kermis ook mee gewerkt. "Mensen die daar vernielingen hadden aangericht, waren binnen een week berecht en werden teruggestuurd naar de kermis om in zo'n hesje troep op te ruimen. Omstanders zien dat er op die manier ook iets hersteld wordt en dat het snel gebeurt."

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 30.000 taakstraffen opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl