NOS SportAangepast

Goud en brons Nederland op WK

Inge Dekker is tijdens de WK zwemmen in Sjanghai wereldkampioene op de 50 meter vlinderslag geworden.

De Drentse bleef met 25,71 Therese Alshammar 0,05 voor. De Française Melanie Heniquewerd in 25,86 derde.

Het is voor de 25-jarige Dekker al de tweede wereldtitel van het toernooi en de zevende in totaal, maar nog nooit was ze 's werelds beste op een individueel nummer. Met de estafetteploeg won ze zondag al goud op de 4x100 meter vrije slag.

De winnares van WK-brons in 2007 moest aanvankelijk Alshammar nog voor zich dulden, maar dankzij een sterk eindschot en een fantastische finish passeerde ze de wereldrecordhoudster alsnog.

Van Rouwendaal verrast met brons

Sharon van Rouwendaal gaf het succes van Inge Dekker een passend vervolg door vriend en vijand te verrassen met de bronzen medaille op de 200 meter rugslag.

De zeventienjarige Van Rouwendaal tikte aan na 2.07,78 en was daarmee 0,64 sneller dan het Nederlands record dat ze in de halve finales had gezwommen en liefst 3,06 sneller dan het persoonlijk record waarmee ze naar China was afgereisd.

Van Rouwendaal lag na 100 meter nog op de achtste plaats, maar na een geweldig tweede deel bleef ze Daryna Zevina net 0,04 voor. Melissa Franklin veroverde in 2.05,10 de wereldtitel. Ze was nummer twee Belinda Hocking 0,96 te snel af.

De zestienjarige Franklin was behalve op de 100 meter rugslag ook succesvol op de 4x100 meter wisselslag. Samen met Nathalie Coughlin, Rebecca Soni en Dana Vollmer won ze goud in 3.52,36.

"Dat klopt toch niet?"

De vreugde in het Nederlandse kamp was natuurlijk groot. "Ik ben zo blij. Ik was wel verbaasd, want ik had gedacht dat Therese wel wat harder zou gaan", zei Dekker, die in het verleden nog wel eens last had van finalevrees. "Daar kan nu een hele dikke vette streep door."

WK-debutante Van Rouwendaal oogde na haar bronzen plak verrassend rustig. "Maar dat was na het aantikken wel even anders hoor. Hier ben ik erg blij mee. En nu heb ik lekker vakantie", lachte de Baarnse na afloop.

Kromowidjojo en Veldhuis door

Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben zich geplaatst voor de finale van de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo zwom met 24,56 de snelste tijd, Veldhuis ging met 24,88 als zesde door.

In de series had Veldhuis met 25,01 aan de olympische eis (ook 25,01) voldaan; Kromowidjojo (25,03 in de series) deed dat in de halve finales.

Met Kromowidjojo, Jeanette Ottesen, Fancesca Halsall, Jessica Hardy, Therese Alshammar (WK-zilver in 2009), Veldhuis (WK-brons in 2009) en Aljaksandra Gerasimenja in het water belooft de finale een waar spektakelstuk te worden.

De enige topper die ontbreekt is wereld- en olympisch kampioene Britta Steffen.

Nijhuis naar finale 50 meter schoolslag

Moniek Nijhuis heeft zich geplaatst voor de finale van de 50 meter schoolslag.

De Twentse zwom in de halve finales naar 31,40 (precies dezelfde tijd als in de series) en ging daarmee als zevende door naar de finale van zondag.

Nijhuis plaatste zich eerder deze week ook al voor de finale van de 100 meter schoolslag; ze werd daarin achtste en laatste. Bij de WK van 2009 en de EK van 2010 eindigde ze als vierde op de 50 meter schoolslag.

Titel 800 vrij naar Adlington

De Britse zwemster Rebecca Adlington pakte de wereldtitel op de 800 meter vrije slag. Met een tijd van 8.17,51 bleef ze de Deense Lotte Friis net voor. De wereldkampioene op de 1500 vrij tikte aan in 8.18,20.

Het brons was in 8.23,36 voor de Amerikaanse Kate Ziegler.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl