NOS NieuwsAangepast

Getuigenis Nixon wordt openbaar

De geheime gesprekken die Richard Nixon met een onderzoeksjury hield over Watergate worden mogelijk 36 jaar na dato openbaar. Een rechter in Washington heeft bepaald dat het historische belang van de gesprekken belangrijker is dan bijvoorbeeld de privacy van individuen die in de gesprekken genoemd werden.

Nixon sprak de vertegenwoordigers van de jury in juli 1975, tien maanden nadat hij vanwege het Watergateschandaal was gedwongen af te treden. Verspreid over twee dagen sprak Nixon elf uur over de zaak, wat een verslag van 297 kantjes opleverde.

Nixon zelf was er op dat moment al zeker van dat hij niet meer vervolgd zou worden; president Ford had hem gratie gegeven.

Gewist

De jury wilde onder meer weten wat Nixon wist over de inbraak bij het Democratische hoofdkwartier dat de zaak aan het rollen bracht en hoe de president de Belastingdienst misbruikte om politieke vijanden aan te vallen.

Ook werd hem gevraagd naar de beroemde 18,5 minuut stilte die is te horen op de opname van gesprekken in het Oval Office. Sommigen verdenken Nixon ervan de opname te hebben gewist omdat wat er gezegd werd te belastend zou zijn geweest.

Het was de eerste keer dat een een onderzoeksjury een oud-president ondervraagde. Kort na de gesprekken werd besloten dat het niet nodig was tot verdere vervolging van Nixon-medewerkers over te gaan.

Waarheid

Historicus Stanley Kutler, die al eerder over de president schreef, spande een proces aan om de gesprekken openbaar te krijgen. "Nixon wist dat als hij niet de waarheid vertelde, hij wegens meineed zou kunnen worden vervolgd", legt hij uit. "Ik gok dus dat hij de waarheid vertelde."

De Amerikaanse overheid maakte bezwaar tegen het vrijgeven van het verslag, omdat dat de privacy van de medewerkers van de president zou schaden.

Beroep

Rechter Lamberth wilde die redenering niet volgen. Hij wees erop dat veel betrokkenen zelf al hun verhaal hadden gedaan, in de media of tijdens rechtszaken. "Ik ben ervan overtuigd dat het publiek baat heeft bij het vrijgeven van de getuigenis, omdat we zo meer over Watergate te weten kunnen komen."

De Amerikaanse regering kan nog tegen het besluit in beroep gaan. Het is nog niet duidelijk of dat ook zal gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl