NOS NieuwsAangepast

Treinen op de snelweg deze zomer

Wie deze zomer over de A6 rijdt, moet niet vreemd opkijken als hij daar plotseling een trein ziet rijden. Enkele tientallen afgedankte treinstellen worden over de weg naar de sloop vervoerd.

Dat betekent ook dat de ouderwetse treinstellen, die op hondenkoppen lijken, door de straten van de Amsterdamse binnenstad rijden. Een aantal van de treinstellen zit volledig onder de graffiti, wat samen een merkwaardig beeld oplevert in de stad en op de snelweg.

Kerkhof

In april zijn er al zo'n honderd treinstellen van Zwolle naar een sloopbedrijf in Groningen getransporteerd. Op 14 juli is het bedrijf Klomp Transport begonnen met het vervoer van 75 afgeschreven treinstellen van de Watergraafsmeer in Amsterdam naar Groningen.

In totaal moeten in een tijdsbestek van drie jaar ruim 200 oudgedienden naar het treinenkerkhof in het noorden. Treinliefhebbers kunnen iedere maandag en donderdag de treinstellen bewonderen. Op die dagen gaan ze met zes tegelijk op transport. Het gaat om de oude stoptreinen met bolle neus die tussen 1964 en 1996 werden gebruikt.

Sinds juli vorig jaar is het model, genaamd Mat '54 of liefkozend 'hondekop', definitief buiten dienst gesteld.

Schroot

De treinen zullen aan het Winschoterdiep worden verwerkt tot schroot. Ze worden eerst nauwkeurig gedemonteerd. Aluminium, roestvrij staal en koper worden van elkaar gescheiden. Het meeste daarvan zal over het water naar ijzerfabrieken als Mannesmann en Thyssen worden vervoerd, waar het wordt omgesmolten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl