NOS NieuwsAangepast

Treinongeluk China door combinatie factoren

Een combinatie van factoren heeft zaterdag geleid tot het ongeluk met twee hogesnelheidstreinen in China. Volgens de eerste onderzoeksresultaten bleef een sein door een defect op groen staan en verzuimde de controlekamer door te geven dat er een trein stilstond op het spoor.

De hogesnelheidstrein was uitgevallen door blikseminslag. Toen een achteropkomende trein ertegenaan botste, schoten zes wagons van een brug omlaag. Zeker 39 mensen kwamen om, 190 mensen raakten gewond.

Premier Wen Jiabao, die de plek van het ongeluk vandaag bezocht, beloofde tot op de bodem uit te zoeken wat er precies is misgegaan. "Of het nu een technisch probleem was, een productiefout of een fout van het management, we zullen erachter komen. Als corruptie de oorzaak was, dan zullen we hard optreden."

Protest

Nabestaanden en andere Chinese burgers hadden de afgelopen dagen veel kritiek op de afhandeling van het ongeluk. Zo zouden de autoriteiten er meer gebrand op zijn geweest het spoor vrij te krijgen dan slachtoffers te bergen. Tijdens het wegtakelen van de wagons werd nog een 4-jarig meisje levend uit de brokstukken gehaald.

Ook zou de Chinese overheid te veel risico's hebben genomen om de Sjanghai-Peking spoorlijn op tijd af te krijgen voor de 90ste verjaardag van de communistische partij op 1 juli. De veiligheid van de passagiers zou daaraan ondergeschikt zijn gemaakt.

Drie topmannen van de spoorwegen zijn inmiddels ontslagen, maar de roep om meer maatregelen blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl