NOS NieuwsAangepast

Warm water uit de bodem van IJsselmuiden

Wat zijn de gevolgen van de crisis en hoe reageer je? De NOS gaat in de jaarlijkse Radioroute op zoek naar mensen die het roer omgooien en met creativiteit en inventiviteit nieuwe kansen grijpen en zo de crisis doorkomen. Vandaag: de familie Vahl uit IJsselmuiden.Door verslaggever Marc-Robin Visscher

Dit zie je niet vaak: een komkommerkwekerij met een echte boortoren op het terrein. In IJsselmuiden, vlak bij Kampen, zijn ze er al aan gewend, want daar zijn al enige tijd echte mijnbouwwerkzaamheden gaande.

Vandaag kwam er nieuws: er is een warmwaterbron gevonden. Daarmee zullen straks duurzame komkommers worden gekweekt.

Duurzaam

We lopen door de kassen van de familie Vahl in IJsselmuiden. Ik voel aan de verwarmingsbuizen: die zijn warm. Zelfs nu nog wordt er gas gestookt om de temperatuur in de kas op peil te houden. Maar straks zullen de komkommers hier duurzaam wordt geproduceerd.

De bron die is aangeboord, levert naar schatting 140.000 liter heet (72 graden Celsius) water per uur. Daarmee kunnen straks drie kwekerijen verwarmd worden.

Biogas

Volgens expert Radboud Vorage wordt er in IJsselmuiden eigenlijk een klein energie-fabriekje gebouwd. Zo wordt er op allerlei manieren energie gemaakt in landbouwgebieden. Het kan ook met windmolens en zonnepanelen. Of, zoals in het dorp Heeten, met biogas. Dit gas wordt gewonnen uit mest en biomassa.

De provincie Overijssel wil leidingen aanleggen om dat gas te kunnen transporteren. Op den duur, vertelt gedeputeerde Theo Rietkerk, wordt zijn provincie misschien wel helemaal zelfvoorzienend op energiegebied; een echte duurzame provincie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl