ISS eindigt in 2020 in de oceaan

Ruimtestation ISS»
Ruimtestation ISS Icarus Kuwait / Flickr creative commons by-nc-nd

Het internationale ruimtestation ISS wordt waarschijnlijk in 2020 afgedankt. De gebruikers, waaronder Europa, de VS en Rusland, willen het ISS gecontroleerd in de Stille Oceaan laten storten, meldt de Russische organisatie Roskosmos.

Oorspronkelijk was het de bedoeling maar 15 jaar lang gebruik te maken van het permanent bemande ruimtestation, maar dat werd eerder al uitgesteld tot 2020. Rond die tijd gaat echt de stekker eruit.

In de tussentijd zal het ruimtestation gebruikt worden om toekomstige missies naar bijvoorbeeld asteroïdes of Mars voor te bereiden. Techniek die daarvoor nodig is, kan op het ISS worden getest.

Puin

Sinds 1998 werd er gebouwd aan het ISS. Begin dit jaar werd dat karwei afgerond.

Het ruimtestation kan niet in de ruimte blijven, omdat het dan als ruimtepuin te veel gevaar oplevert. "Het is te zwaar, te complex. We kunnen niet zoveel rotzooi achterlaten", aldus een woordvoerder.

Mir

Het Russische ruimtestation Mir eindigde in 2001 op dezelfde manier; het werd zonder problemen in zee gedumpt. Mir was 15 jaar lang gebruikt.

Het ISS is het grootste object dat door mensen in de ruimte is gemaakt. Bij onbewolkt weer is het vanaf de aarde te zien.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Als je niks doet, kan ISS ook neerstorten op Amsterdam' Het internationale ruimtestation ISS houdt in 2020 op te bestaan. Dat meldt Roskosmos, het bureau van de Russische overheid dat... verantwoordelijk is voor ruimtevaart. Ze laten het ruimtestation dan neerstorten in de Stille Oceaan. Ruimtevaartdeskundige Piet Smolders vertelt waarom.

Video en Audio

  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 308 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 611 keer afgespeeld
  • » Wiebes: partijen eens over nieuw leaseauto plan Video Minder leaserijders komen in het hoogste bijtellingstarief van 25 procent. Dat is de uitkomst van...31 okt 2014, 131 keer afgespeeld

Meer video en audio