NOS NieuwsAangepast

Nieuwe lichting bursalen aangekomen

Door onderwijsredacteur Joséphine Truijman

De eerste lichting landde vanochtend in alle vroegte op Schiphol. Aan boord kersverse studenten die in september gaan beginnen aan het mbo, hbo of de universiteit. Niet alleen de studie is nieuw, maar voor de meesten van hen is het ook de eerste kennismaking met Nederland. 7300 kilometer van huis.

"Een maand geleden was ik Nederland, toen heb ik een beetje aangevoeld hoe het gaat worden, want ik moest alles zelfstandig doen. Het klinkt misschien stom, maar ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je de metro moet nemen", zegt Letice Braun (17).

Conservatorium

Samen met 156 andere studenten uit Curaçao is ze vanochtend aangekomen in Nederland. "Hoe je je voelt, zo vlak voordat je vertrekt? Ik voelde niks; het was alsof het niet ging gebeuren."

Letice heeft haar eindexamen havo gehaald en gaat communicatie studeren in Den Haag. Ze is uitgeloot voor het conservatorium, maar is niet van plan om haar droom op te geven: "Ik vind musicials echt heel leuk en hoor van iedereen dat ik niet moet opgeven, dus ik ga gewoon door".

De komende weken zullen in totaal ruim 700 studenten arriveren. Ze zijn afkomstig uit Caribisch Nederland (Sint Eustatius, Saba en Bonaire, red.), Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Bursalen

Ze worden 'bursalen' genoemd, een begrip van vroeger. Een student die toen in het buitenland ging studeren, hoefde zijn studiebeurs niet terug te betalen. De voorwaarde was dat ze na het afstuderen naar de Nederlandse Antillen terugkeerden en voor de overheid gingen werken. Er waren land- en eilandbeurzen, die door de Nederlandse Antillen of door het eiland zelf werden gegeven. De studiefinanciering, bestaande uit een deel prestatiebeurs en een deel lening, werd later ingevoerd.

Steeds vaker keren studenten na afloop van hun studie niet terug. "Die studieschuld is een van de redenen waarom ze in Nederland blijven", zegt Hassnah Elhage van KIVA, een club van jonge, hogeropgeleiden die de terugkeer wil promoten. "De schuld is opgebouwd in euro's, maar als je gaat werken op Curaçao verdien in je in Antilliaanse guldens. En die zijn minder waard."

Ook is er inmiddels een leven opgebouwd in Nederland. "Na verloop van tijd krijgen ze een relatie, kinderen en worden die jaren opeens een heel leven lang."

Huisvesting

De minister van Onderwijs van het kabinet van Curaçao, Lionel Jansen, ziet dit ook en wil dat graag veranderen. "We moeten banen creëren en ervoor zorgen dat we goede huisvesting kunnen aanbieden." Ook belooft hij een grotere variëteit aan studies. De kennis van de hogeropgeleiden kunnen ze op het eiland goed gebruiken.

Letice hoeft die keuze voorlopig nog niet te maken. Eerst maar eens studeren.

Wilt u uw reactie kwijt? Mail naar josephine.truijman@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl