NOS SportAangepast

Verschuren naar finale 100 meter vrij

Sebastiaan Verschuren is tijdens de WK zwemmen in Sjanghai doorgedrongen tot de finale van de 100 meter vrije slag.

In de halve finales zwom de 22-jarige Amsterdammer met 48,41 de zesde tijd.

Verschuren miste eerder deze week de finale van de 200 meter vrije slag nadat hij in de series nog veel indruk had gemaakt door olympisch kampioen Michael Phelps en wereldkampioen Paul Biedermann achter zich te houden.

De boosheid over die misser zette hij in de series van de 100 meter vrije slag om in een PR van 48,60, waarmee hij tevens voldeed aan de olympische limiet. In de halve finales ging hij nog sneller.

Magnussen snelste

James Magnussen was met 47,90 de snelste zwemmer in de halve finales. De Australiër maakte afgelopen zondag al indruk door in de finale van de 4 x 100 meter vrije slag als starter 47,49 te zwemmen. Mede daardoor hield Australië favoriet Amerika van het goud af.

Titelverdediger César Cielo Filho, die maandag de titel greep op de 50 meter vlinderslag, plaatste zich met 48,34 als vijfde voor de finale; de Braziliaan was slechts 0,07 sneller dan Verschuren.

De halve finales waren het eindstation voor Filippo Magnini, de wereldkampioen van 2005 en 2007; de Italiaan werd in 48,50 elfde. Voor Park Tae-hwan, die al goud greep op de 400 vrij en vierde was geworden op de 200 vrij, bleek de 100 vrij te kort; hij werd veertiende.

Stekelenburg zevende op schoolslag

Lennart Stekelenburg is als zevende geëindigd op de 50 meter schoolslag. De wereldtitel werd een prooi voor Felipe Alves de França da Silva.

França, wereldkampioen kortebaan, moest in 2009 achter Cameron van der Burgh nog genoegen nemen met het zilver, maar dit keer bleef de Braziliaan met een tijd van 27,01 iedereen voor. Nog voor de uittredend kampioen veroverde Fabio Scozzoli uit Italie het zilver.

Stekelenburg kende, net als in de halve finales, een trage start, maar dit keer kon hij dat niet goedmaken middels een vlammend eindschot. Met 27,65 was hij 0,14 langzamer dan dinsdag.

"Minder goede start"

"Het was een minder goede tijd dan gisteren, dus ik ben teleurgesteld", reageerde Stekelenburg. "Ik had een minder goede start en op zo'n korte afstand neem je dat de hele wedstrijd mee. Je ligt steeds achter de rest van het veld en dat kun je met zulke verschrikkelijke snelheden nauwelijks goedmaken."

De zwemmer was dit seizoen niet gefocust op de 50 meter, maar legde zijn prioriteit op de 200 meter schoolslag, namelijk wél een olympisch nummer. Voor Londen richt hij zich bovendien op de 100 meter. "Het is zaak om die ook op te pimpen."

Phelps snelste op 200 vlinder

Michael Phelps heeft zijn eerste werelditel in Sjanghai in de wacht gesleept. De Amerikaan bleef op zijn favoriete 200 meter vlinderslag de Aziatische concurrentie voor.

Jaren domineerde Phelps de 200 meter vlinderslag als geen ander, maar dit jaar leed de vijfvoudig wereldkampioen op dit onderdeel twee nederlagen tegen de Chinees Wu Peng.

In de WK-finale kwam het gevaar uit Japan. Na een bliksemstart moest Phelps na 150 meter ineens Takeshi Matsuda naast zich dulden. De 26-jarige klasbak had het erg zwear, maar gaf zich niet zomaar gewonnen. Met een fantastische slotbaan hield hij Matsuda toch nog ruim achter zich. Wu pakte het brons.

"De race voelde goed", aldus Phelps. "Ik wilde doen wat ik eigenlijk altijd doe, wanneer ik goed in vorm ben: vanaf het begin er vol in. De laatste 50 meter waren zwaar, maar toch wist ik snelheid te behouden."

Chinees goud op 800 meter

De finale op de 800 meter vrije slag mondde uit in een strijd tussen Sun Yang en Ryan Cochrane. Tot uitzinnige vreugde van het publiek trok de Chinees in 7.38,57 aan het langste eind.

De negentienjarige Sun had op de 400 vrij het goud moeten laten aan de Zuid-Koreaan Park en was gebrand op de overwinning. Direct na de start nam de Chinees de leiding en alleen Cochrane kon volgen.

De Canadees, die twee jaar geleden brons haalde op dezelfde afstand, had na 600 meter zijn concurrent nog in het zicht, maar op de versnelling die Sun vervolgens plaatste, had Cochrane geen antwoord. Achter de Hongaar Gergo Kis stelde de Tunesier Oussama Mellouli teleur op plaats vier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl