NOS NieuwsAangepast

'Breivik was eigenlijk een aardige kerel'

Uit het manifest van Anders Breivik blijkt dat hij voor de schietpartij op Utøya onder meer geïnspireerd is door computerspellen. Een Nederlandse gamer die anoniem wil blijven, speelde wekenlang en tientallen keren met Breivik het spel 'World of Warcraft'.

"Hij speelde het spel onder de naam 'Andersnordic'. Ik zag zijn naam en ik legde de link gelijk", vertelt de gamer. "Goede bekenden van Breivik, die ook 'World of Warcraft' speelden, hebben min of meer bevestigd dat hij het inderdaad was. De hele community is helemaal in rep en roer en ook op de forums gaat het over hem."

De gamer sprak regelmatig met de Noor. "Vaak spraken we over het spel, maar af en toe ook over persoonlijke dingen. Bijvoorbeeld over onze thuissituatie en over het land waar we vandaan komen."

Shock

"Het was eigenlijk een heel aardige kerel. Hij wilde overal wel mee helpen en dingen uitleggen", weet de anonieme gamer. "Als je het hoogste level haalt bijvoorbeeld, begint de game pas echt. Toen ik dat level behaalde, kwam ik bij hem in de groep terecht. Hij heeft me toen heel veel dingen uitgelegd."

De Nederlandse gamer was dan ook "lichtelijk in shock" toen hij het nieuws over de aanslagen hoorde. "Tijdens het spelen heb ik niet gemerkt dat hij zo was. Het was heel raar om te horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl