NOS NieuwsAangepast

Celstraffen geëist tegen Somalische piraten

Tegen vijf Somalische piraten die in Rotterdam terechtstaan, zijn gevangenisstraffen geëist van 7 tot 10 jaar. De zeerovers werden vorig jaar november door de Nederlandse marine opgepakt in de Golf van Aden.

De Somaliërs hadden een Zuid-Afrikaans jacht gekaapt.

De piraten namen drie mensen in gijzeling. Eén van hen, de kapitein van het jacht, sprong overboord en werd door de Franse marine gered. Een man en een vrouw uit Durban zijn nog altijd vermist. Ze zijn waarschijnlijk door de piraten mee aan land genomen. De compagnons van de in Nederland vastzittende piraten eisen 7 miljoen euro losgeld voor ze.

Opmerkelijk

Het is opmerkelijk dat de rechtszaak in Nederland plaatsvindt want er zijn geen Nederlandse slachtoffers en het ging niet om een Nederlands schip. De enige manier waarop Nederland is betrokken bij de zaak is dat marineschip Hr.Ms. Amsterdam de piraten inrekende.

Bij elkaar werden twintig piraten opgepakt. Bij vijftien van hen was niet voldoende bewijs voor betrokkenheid bij piraterij. De overige vijf werden vastgehouden.

Nederland heeft er alles aan gedaan om Zuid-Afrika zover te krijgen dat het land de berechting van de piraten op zich zou nemen, vertelt verslaggever Robert Bas in het Radio 1 Journaal. "Het ging immers om een Zuid-Afrikaans jacht en om inwoners van Zuid-Afrika."

Voorbeeld stellen

Toen Zuid-Afrika weigerde mee te werken was het alternatief om de piraten vrij te laten. Dat wilde Nederland niet. Het Openbaar Ministerie vond de verdenkingen tegen het vijftal zo ernstig dat besloten werd ze dan maar in Nederland voor de rechter te brengen.

De Tweede Kamer is daar niet blij mee. Die wil dat voortaan alleen Somalische piraten in Nederland worden berecht als er een Nederlands schip of een schip met Nederlandse bemanning is bedreigd.

Nederland en Duitsland hebben eerder samen voorgesteld om in de regio een internationaal tribunaal op te richten voor de berechting van piraten. Daar kregen de landen internationaal niet genoeg bijval voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl