Noorse politie: last van geldgebrek

Het is voor de Noorse politie lastig om snel te reageren op gebeurtenissen buiten Oslo. Dat heeft de chef van het district Oslo erkend. Volgens hem komt dat door bezuinigingen.

De politie heeft kritiek gekregen omdat ze te traag zou hebben gereageerd op de schietende Breivik op het eiland Utøya, veertig kilometer van Oslo. Het duurde ongeveer negentig minuten voordat de politie vanuit Oslo op Utøya arriveerde.

De politie werd vrijdagmiddag gehinderd door de nodige verwarring en tegenslag. Aanvankelijk concentreerde de politie zich op de zware bom die in het centrum van Oslo was afgegaan. Toen een uur later bekend werd dat er een schietpartij gaande was op Utøya, wilde de politie daar met een helikopter naartoe. Maar het personeel van het toestel bleek met vakantie.

Daardoor gingen agenten met de auto naar het eiland. De boot die zij wilden gebruiken, ging kort na vertrek stuk. Daardoor moesten de agenten een andere boot nemen. Volgens het hoofd van de Noorse Delta Force heeft het wisselen van de boot nauwelijks vertragingen veroorzaakt.

In reactie op de klachten van de politie over geldgebrek heeft de Noorse minister van Justitie 2,5 miljoen euro toegezegd voor honderd nieuwe banen. Dat zei correspondent Dirk Evers.

Hypernerveus

De politie was vanochtend nog hypernerveus. De politie meldde dat gezocht werd naar een gevaarlijke aanhanger van Anders Breivik die gisteren uit de gevangenis zou zijn ontsnapt, maar na een kwartier werd die melding ingetrokken.

Er was wel een man ontsnapt, maar het was een misverstand dat die ook maar iets met de denkbeelden van Breivik te maken heeft, zei de politie.

In verband met een andere melding is het Centraal Station in Oslo deels ontruimd geweest. In een bus was een verlaten koffer gevonden, die er met een speciale robot werd uitgehaald. Er zijn geen explosieven gevonden.

Alleen

Het hoofd van de Noorse inlichtingendienst, Janne Kristiansen, heeft tegen de BBC gezegd dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn gevonden dat Breivik contacten had met extreem-rechtse groepen in Noorwegen of elders. Tegen de rechter en zijn advocaat had Breivik gezegd dat er meer cellen waren in Noorwegen en andere landen in Europa. Ook zou de operatie "volgens planning" verlopen.

Maar de Noorse inlichtingendiensten hebben daar tot nu toe dus geen aanwijzingen voor gevonden. Volgens Kristiansen handelde Breivik volledig uit zichzelf.

Ze twijfelde ook aan de uitspraak van de advocaat van Breivik die zei dat zijn cliënt waarschijnlijk gek is. Ook Kristiansen verdedigde de Noorse politie. Ze wees erop dat de politie vanuit Oslo moest komen, zo'n dertig kilometer verderop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl