NOS NieuwsAangepast

Noorse politie geeft eerste namen vrij

De politie in Noorwegen heeft de eerste vier namen vrijgegeven van mensen die zijn omgekomen bij de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya.

De overige namen worden vrijgegeven als de familie de lichamen officieel heeft geïdentificeerd. Dat proces kan enkele dagen duren.

Er is ook nog een aantal vermisten, maar de politie wilde vandaag niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. Eerder werd gezegd dat er nog vier of vijf mensen niet gevonden waren.

Fiets

Drie van de genoemden kwamen om bij de bomaanslag: Kai Hauge (33), Hanna Orvik Endresen (61) en Tove Aashill Knutsen (56).

Knutsen nam volgens haar baas altijd de fiets als ze naar huis ging, maar die was vrijdag bij de maker. Daarom liep ze die dag langs de plek waar de bomaanslag plaatsvond.

Getalenteerd

Als slachtoffer van het zomerkamp wordt de 23-jarige Gunnar Linaker genoemd. Linaker belde met zijn vader toen het schieten begon. "Hij zei: papa, er wordt hier geschoten" en hing toen op", aldus zijn vader.

Linaker werd gewond van het eiland gehaald, maar overleed later in het ziekenhuis. Zijn 17-jarige zus, die ook op het eiland was, overleefde de slachtpartij.

Premier Stoltenberg had Linaker eerder al als "een van onze meest getalenteerde jonge politici" geroemd tijdens een herdenking.

Jongerenkamp

Een Noorse krant publiceerde al de namen van dertig mensen die via familie of vrienden als vermist of gedood waren opgegeven. Ook was al bekend dat de stiefbroer van prinses Mette-Marit was omgekomen.

Bij de twee aanslagen zijn in totaal 76 mensen gedood.

De jonge Noorse sociaal-democraten willen ondanks de aanslagen dat het jaarlijkse zomerkamp op Utøya blijft bestaan. De voorzitter van de jongerenorganisatie wil daarmee een duidelijk signaal geven dat het eiland bij de partij hoort.

Sms

De BBC publiceerde vandaag de sms'jes over en weer tussen een 16-jarig meisje dat zich schuilhield op het eiland en haar moeder. Julie Bremnes hield zich verborgen tussen de rotsen, nadat het schieten was begonnen.

"Zeg dat de politie zich moet haasten. Er gaan hier mensen dood!", sms'te Julie kort nadat ze haar moeder per telefoon had gesproken. "Zeg dat er hier een gek rondloopt die iedereen neerschiet."

De moeder hield Julie op de hoogte van wat er op televisie over de schietpartij werd gezegd. Zo meldde ze dat de schutter een politie-uniform aanhad.

Afscheid

Julie was ondertussen al afscheid aan het nemen: "Ik houd van jullie, ook als ik me soms niet gedraag".

Bijna anderhalf uur na de eerste sms kon de moeder melden dat ze hem hadden. Julie werd even later door haar opa opgepikt aan de vaste wal.

Zelfmoord

Vandaag werd ook bekend dat Anders Breivik in zijn cel constant in de gaten wordt gehouden omdat de politie bang is dat hij zelfmoord zal plegen.

De rechter bepaalde gisteren dat hij nog zeker acht weken vast zal zitten.

De eerste vier daarvan zal hij in beperking worden gehouden, wat betekent dat hij alleen zijn advocaat mag spreken. Ook mag hij geen media volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl