NOS NieuwsAangepast

Schadevergoeding woekerpolis Aegon

Verzekeringsmaatschappij Aegon moet schadevergoedingen betalen aan deelnemers aan Koersplan. Dat is een woekerpolis met een veel te hoge overlijdensrisicopremie.

Aegon berekende 11,19 procent, terwijl 1,66 procent redelijk was, stelt het gerechtshof in Arnhem. Volgens het hof was er daarom sprake van misleiding. Het geld dat de klanten betaalden voor de woekerpolis werd belegd. Aegon zei er niet bij dat de kosten flink op konden lopen.

De zaak was aangespannen door stichting Koersplandewegkwijt. Daarbij zijn ongeveer 20.000 mensen aangesloten die tot 1990 een Koersplan-polis namen.

Kosten

Volgens de stichting zal deze compensatieregeling Aegon ongeveer 33 miljoen euro kosten. Dat bedrag kan oplopen, omdat er veel meer Koersplanbeleggingen zijn verkocht. Aegon's dochter Spaarbeleg heeft bijna 700.000 polissen verkocht. Volgens de stichting kan de totale compensatie Aegon dan wel "vele honderden miljoenen aan schadevergoeding, mogelijk meer dan een miljard euro" kosten.

Maar het hof benadrukt dat de uitspraak alleen gevolgen heeft voor de achterban van de stichting. Aegon zegt geen berekening te kunnen maken, omdat de verzekeraar niet weet wie precies bij de stichting aangesloten is. Aegon heeft aangekondigd tegen het vonnis in cassatie te gaan.

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat deze uitspraak geen gevolgen heeft voor andere woekerpoliszaken. Het hof constateert dat Aegon niet duidelijk is geweest over de hoogte van de premie. "Bij andere producten van Aegon en bij andere verzekeraars is dat niet aan de orde", aldus een woordvoerder van het Verbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl