NOS NieuwsAangepast

Afghaans kind vermoord om politieauto

Door correspondent Lucas Waagmeester in Mumbai

Mohammed Daoud kreeg afgelopen donderdag een telefoontje. Hij werkt als chauffeur voor de politie in de Afghaanse provincie Helmand, en heeft zo toegang tot politie-voertuigen. De man aan de andere kant van de lijn eiste dat hij een politieauto zou stelen en aan hem zou geven.

Daoud weigerde, ook nadat de man waarschuwde dat hij zijn zoontje had ontvoerd en hem zou doden als Daoud niet meewerkte. De chauffeur achtte het een loos dreigement, maar thuisgekomen vond hij zijn vrouw in tranen. De achtjarige Mohammed Ibrahim was inderdaad ontvoerd. Zondag werd hij dood gevonden, hij was gewurgd met een sjaal.

Infiltratie

De zaak van het jongetje Mohammed Ibrahim staat niet op zichzelf. De Taliban in Afghanistan proberen de laatste tijd steeds vaker via infiltratie hun doel te bereiken. Afghanen die voor de politie of leger werken, of als beveiliger voor politici, worden benaderd door Taliban. Ze moeten meewerken, anders volgt er een wraakactie, zoals Mohammed Daoud overkwam.

Zo was er eerder deze maand de moord op Ahmad Wali Karzai, de halfbroer van de Afghaanse president en provinciebestuurder in Kandahar. Hij werd in zijn huis doodgeschoten door zijn eigen bewaker, Sardar Mohammed, die al jaren voor Karzai werkte. Ook hier wordt ervan uit gegaan dat Mohammed is geronseld door de Taliban.

Kunduz

Politiemensen worden benaderd om uniformen of materieel te leveren, beveiligers wordt opgedragen hun meerdere te vermoorden of een aanslag te plegen op een plek waar anderen geen toegang toe hebben. Met alleen al een paar uniformen wordt het voor Taliban makkelijker om langs checkpoints, en dus dichter bij hun doelen te komen.

Zo werd eind mei in Kunduz, waar Nederlandse militairen deze zomer neerstreken om aan hun nieuwe missie te beginnen, politiecommandant Mohammed Daud Daud vermoord. Die aanslag werd gepleegd door mannen in veiligheidsuniform, die zo geïnfiltreerd waren in het politieapparaat.

Kinderen

Het vermoorden van kinderen van Afghaanse politiemensen komt volgens de Afghanistan Independent Human Rights Commission steeds vaker voor. Mensen die er alleen al van verdacht worden dat ze werken voor veiligheidsdiensten of voor de NAVO, zijn een doelwit, zegt de organisatie tegen de New York Times. Er zijn veel voorbeelden van dit type geweld.

Chauffeur Mohammed Daoud ging er niet vanuit dat mensen in staat zouden zijn om zoiets gruwelijks te doen, puur omdat hij niet met ze mee wilde werken. Ook in Afghanistan blijft het vermoorden van een 8-jarig kind voor het bereiken van je doelen een onverwachte tactiek. De Taliban, die normaal gesproken geen moeite heeft met het opeisen van gewelddadige acties, ontkent achter de moord op Mohammed Ibrahim te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl