NOS NieuwsAangepast

Oppositie: onhandig en genant

"Onhandig" en "genant" is volgens de oppositiepartijen PvdA en D66 de spraakverwarring in Den Haag over de Europese steun aan Griekenland.

Premier Rutte blijkt het akkoord over het hulppakket, dat vorige week in Brussel werd bereikt, verkeerd te hebben uitgelegd.

Volgens de minister-president ging het om 109 miljard euro, inclusief een bijdrage van de banken en andere financiële instellingen van 50 miljard. In een brief van minister De Jager aan de Tweede Kamer staat echter dat de overheden 109 miljard betalen en dat de bijdrage van de private sector daar nog bovenop komt.

Het Nederlandse aandeel in het publieke steunbedrag is vijf procent. De uitleg die De Jager geeft, betekent dat Nederland garant moet staan voor leningen ter grootte van 5 miljard euro in plaats van 2,5 miljard.

In gelijke mate

"Het had strakker en beter gekund", zegt Tweede Kamerlid Groot van de PvdA. Zijn collega Koolmees van D66 gaat ervan uit dat de premier en minister De Jager een fout hebben gemaakt. "Niet meer dan dat, maar wel erg onhandig. De discussie daarover geeft een kras in het vertrouwen in de euro en dat is slecht."

Griekenland kan al met al op meer hulp rekenen en dat vindt Koolmees een voordeel. "Dat is goed voor de financiële markten en nu maar hopen dat Griekenland er zelfstandig uit kan komen."

Groot wil van de regering weten hoe het na 2014 gaat met de leningen aan Athene. "Zoals ik het nu inschat, loopt de rekening voor de belastingbetaler hoger op dan die voor de banken." Volgens de PvdA'er wilde Rutte het beeld schetsen dat overheid en private sector in gelijke mate voor de steun opdraaien. "Daar heb ik mijn twijfels over."

Blunder

Het kabinet kreeg vorige week ruime steun in de Tweede Kamer voor de nieuwe leningen aan Griekenland. Alleen gedoogpartner PVV en oppositiepartij SP waren tegen.

De SP wil dat premier Rutte opheldering geeft. "Ik wil van Rutte horen hoe deze blunder heeft kunnen gebeuren", zegt Kamerlid Irrgang. Daarvoor zou de Tweede Kamer terug moeten komen van het reces. Het is vrijwel zeker dat dit niet gebeurt omdat de SP geen medestanders heeft. Onder meer de PvdA, GroenLinks, D66 en SGP voelen niets voor een spoeddebat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl