'Anders Breivik is politicus als Bin Laden'

Breivik op een foto uit het filmpje dat hij op YouTube heeft gezet onder de naam Andrew Berwick»
Breivik op een foto uit het filmpje dat hij op YouTube heeft gezet onder de naam Andrew Berwick  

Anders Breivik heeft volgens hoogleraar psychiatrie Hjalmar van Marle geen ernstige psychiatrische stoornis. "Dit is duidelijk een politicus die niet onderschat mag worden", zegt Van Marle.

Hij komt tot die bevinding na bestudering van het 1500 pagina's tellende manifest van Breivik dat op internet staat. "Het manifest lezende heb ik geen duidelijke tekenen gezien van persoonlijkheidsstoornissen."

Het feit dat de dader na zijn actie geen einde aan zijn leven maakte, wijst daar volgens Van Marle ook op. "Meestal eindigt zoiets in zelfmoord van de dader. Vaak is dat uit wanhoop, gebrek aan perspectief of achterdocht."

Fundamenteel rechts

De man was niet sociaal geïsoleerd. "Dan moet je oppassen dat je daar niet een term als 'autistisch' op drukt."

Van Marle noemt Breivik "een politicus als Osama bin Laden", maar dan fundamenteel rechts.

Dat iemand tot zoiets in staat is, valt niet te voorspellen, zegt Van Marle. "Tenzij je alle jonge blonde mensen met rechtse fascistische ideeën gaat opsluiten, maar dat is natuurlijk geen oplossing."

Deel deze pagina

Audio

  • Hoogleraar psychiatrie: Breivik zeker geen gek Het manifest dat de dader van de Noorse dubbelaanslag vrijdag online zette, is voer voor psychiaters. Aan de lijn Hjalmar van... Marle, hoogleraar forensische psychiatrie, die het manifest heeft bekeken.
  • Nederland veel genoemd in manifest Breivik De Noorse massamoordenaar Anders Breivik was geobsedeerd door de komst van moslims naar Europa. Op internet publiceerde hij een... manifest met als titel Europese Onafhankelijksheidsverklaring, dat vooral daar over gaat. Nederland wordt daarin veelvuldig in genoemd. Verslaggever Wilco Boom.
  • 'Politie is bang voor codewoorden Breivik' Scandinavië-correspondent Dirk Evers over de voorgeleiding van Anders Breivik. Die is toch achter gesloten deuren, zoals de... politie heeft verzocht. De politie is bang dat Breivik er anders een mediashow van maakt en geheime boodschappen doorgeeft aan medestanders.

Video en Audio

  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 85 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 225 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3182 keer afgespeeld

Meer video en audio