Breivik: nog twee cellen in organisatie

Anders Breivik verlaat de rechtbank in Oslo»
Anders Breivik verlaat de rechtbank in Oslo AFP

Anders Breivik heeft voor de rechtbank in Oslo gezegd dat er nog "twee cellen in zijn organisatie" bestaan. Dat heeft rechter Kim Hegen gezegd na afloop van de voorgeleiding van de 32-jarige Noor die afgelopen vrijdag 76 mensen doodde. Wat die cellen precies inhouden en of ze actief zijn, zei Hegen er niet bij. Uit het onderzoek dat tot nu toe naar de aanslagen is uitgevoerd, blijkt dat Breivik alleen handelde.

Hegen zei verder dat Breivik heeft bekend dat hij de aanslagen heeft gepleegd. Maar hij acht zichzelf niet schuldig aan een criminele daad. Hij voerde zijn actie uit "om Europa te redden van een overname door moslims".

Hij heeft de Arbeiderspartij van premier Stoltenberg uitgekozen als doelwit omdat die "Noorwegen heeft verraden" en in de ogen van de schutter verantwoordelijk is voor de "massa-import van moslims". Door de jongerenafdeling aan te vallen wilde Breivik "toekomstige rekrutering" voor de Arbeiderspartij voorkomen.

Zijn doel was niet om zo veel mogelijk mensen te doden, maar om zo veel mogelijk aandacht te krijgen voor zijn zaak, zo zei Breivik tegen de rechter.

Isolatie

De rechter heeft bepaald dat Breivik de komende vier weken in een isolatiecel moet doorbrengen. Het hele voorarrest is met acht weken verlengd. In die periode mag Breivik geen bezoek of brieven ontvangen en krijgt hij geen toegang tot media.

Breivik kan een maximale gevangenisstraf van 21 jaar krijgen als hij wordt veroordeeld. Indien nodig kan hij daarna nog tbs krijgen. Hij heeft gezegd te verwachten de rest van zijn leven achter tralies te zullen doorbrengen.

Breivik werd ongeveer twintig minuten verhoord en daarna weer teruggebracht naar de gevangenis in de Noorse hoofdstad. Het verhoor vond plaats achter gesloten deuren. De Noor had in een uniform willen verschijnen, maar de rechter stond dat niet toe.

Rechtszaken vinden in Noorwegen meestal plaats achter gesloten deuren, maar dat hoeft niet. Breivik had om een openbare zitting gevraagd zodat hij aan de hele wereldpers kon uitleggen waarom hij tot zijn daad is gekomen. Maar de rechter ging niet in op dat verzoek. Het OM had een zitting achter gesloten deuren gevraagd om juist te voorkomen dat Breivik een platform zou krijgen voor de verspreiding van zijn ideologie.

Opluchting

Verslaggever Jeroen Wollaars zei dat er in Noorwegen met opluchting is gereageerd op het besluit van de rechter. "Breivik wordt inmiddels gehaat in Noorwegen. Het besluit van de rechter is met applaus ontvangen", aldus Wollaars.

Breivik heeft bekend de aanslagen te hebben gepleegd. Hij ziet er echter geen misdaad in.

Medisch onderzoek

Op een later moment zal Breivik medisch en psychiatrisch worden onderzocht. Dan zal worden bepaald in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is. Volgens Noorse juristen begint het eigenlijke proces mogelijk pas over een jaar.

Deel deze pagina

Video

In Oslo is Anders Breivik door de rechter gehoord. De verdachte van de dubbele aanslagen van afgelopen... vrijdag wilde graag dat de zitting openbaar zou zijn, maar dat ging niet door.

 • Verdachte aanslagen Noorwegen kort voorgeleid

  In Oslo is Anders Breivik door de rechter gehoord. De verdachte van de dubbele aanslagen van afgelopen... vrijdag wilde graag dat de zitting openbaar zou zijn, maar dat ging niet door.

 • 'Noren willen Breivik geen podium geven'

  In Oslo is Anders Breivik voorgeleid achter gesloten deuren. Breivik had gevraagd om een openbare zitting... omdat hij in het openbaar wil uitleggen waarom hij tot zijn terreurdaad is gekomen. Verslaggever Jeroen Wollaars vertelt.

 • 'Noorse inlichtingendiensten volgden Breivik al langer'

  Verslaggever Jeroen Wollaars is in Oslo en was bij de perscenferentie die de politie daar vanmiddag gaf.

 • Jeroen Wollaars over voorgeleiding Breivik

  Anders Breivik, de verdachte van de dubbele aanslag van afgelopen vrijdag in Noorwegen, wordt voorgeleid aan... de rechter. Hij wilde graag dat de zitting openbaar zou zijn, maar dat gaat niet door. Verslaggever Jeroen Wollaars voor de rechtbank in Oslo legt uit waarom.

 • 'Pappa er wordt geschoten, ik moet ophangen'

  Er komen steeds meer verhalen naar buiten. Zoals van ouders die hun kind aan de telefoon hadden toen de... schietpartij begon.

Audio

 • Verdachte Noorwegen bekent uitvoeren aanslagen Vandaag kwam terreurverdachte Breivik voor de rechter. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag in Oslo en de... schietpartij waarbij 86 doden vielen op het eilandje Utøya. De rechtszitting vond plaats achter gesloten deuren. De rechter las na de zitting een verklaring voor.
 • Rechter: aanslagen Breivik zijn terreur Op basis van de verklaringen van de verdachte van de aanslagen in Noorwegen noemt de rechter het aannemelijk dat het om een... terreurdaad gaat. Correspondent Dirk Evers vertelt.
 • Wachten op de voorgeleiding van Anders Breivik Ieder moment wordt Anders Breivik, de man het bloedbad in Oslo en het eiland Utøya heeft aangericht voorgeleid aan de rechter... commissaris. Verslaggever Jessica van Spengen bij de rechtbank in Oslo.
 • 'Politie is bang voor codewoorden Breivik' Scandinavië-correspondent Dirk Evers over de voorgeleiding van Anders Breivik. Die is toch achter gesloten deuren, zoals de... politie heeft verzocht. De politie is bang dat Breivik er anders een mediashow van maakt en geheime boodschappen doorgeeft aan medestanders.
 • Hoogleraar psychiatrie: Breivik zeker geen gek Het manifest dat de dader van de Noorse dubbelaanslag vrijdag online zette, is voer voor psychiaters. Aan de lijn Hjalmar van... Marle, hoogleraar forensische psychiatrie, die het manifest heeft bekeken.

Video en Audio

 • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 57 keer afgespeeld
 • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 186 keer afgespeeld
 • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3045 keer afgespeeld

Meer video en audio