NOS NieuwsAangepast

Noorse media: ook agent gedood op Utøya

De politieagent die was ingehuurd als bewaker op het jeugdkamp op Utøya is een van de dodelijke slachtoffers van de schietpartij, schrijven Noorse media. De man was door de organisatie van het zomerkamp ingehuurd als bewaker.

De politie zei vanmiddag tegen de pers dat er een agent op Utøya had moeten zijn, maar dat onbekend is waar hij was. De Noorse krant VG zegt zeker te weten dat de agent een van de slachtoffers is van de Utøya-tragedie.

Beschermer

De politieman was al een paar jaar bewaker in het kamp en was ook dit jaar ingehuurd onder het mom van 'private betaalde overuren', dat wil zeggen dat de man niet officieel in dienst was, maar werd ingehuurd als particuliere beschermer. Hij was ongewapend en had geen beschermende uitrusting.

De Noorse politie reageerde tijdens de persconferentie ook op de kritiek dat het te lang duurde voordat agenten aankwamen op Utøya. Helikopters konden volgens de politie niet op het eilandje landen. Daarom duurde het na de eerste melding van de schietpartij een uur voordat de politie per auto en veerboot arriveerde.

Doodstraf

In Noorwegen woedt een discussie over de maximumstraf van 21 jaar die in het land geldt. Veel mensen zijn er kwaad over dat Anders Breivik, als hij de zwaarste straf krijgt, op zijn 53ste weer op vrije voeten kan zijn.

Tientallen Facebookpagina's waarop de doodstraf wordt geëist, kregen in korte tijd duizenden leden. Op andere websites wordt gepleit voor een levenslange gevangenisstraf voor Breivik.

In 1948 is voor het laatst iemand in Noorwegen geëxecuteerd. In 1979 is de doodstraf officieel afgeschaft. Na de maximumstraf van 21 jaar kan nog wel een soort tbs worden opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl