NOS NieuwsAangepast

Man redt tientallen jongeren voor komst politie

Anderhalf uur na de eerste melding van geweerschoten op het eiland Utøya was de politie pas op het eiland. Tot die tijd waren de jongeren op zichzelf aangewezen. En op Marcel Gleffe. Hij was in de buurt van Utøya op vakantie. Zodra hij de eerste geweerschoten hoorde, pakte hij z'n bootje en begon op en neer te varen naar het eiland.

"We zaten buiten aan tafel en praatten over de aanslag in Oslo", vertelt hij in de Noorse krant Dagbladet. "Toen hoorden we de eerste schoten op Utøya."

'Ik deed het op instinct'

De Duitser Geffe woont al jaren in Noorwegen. Hij heeft een militaire achtergrond en ging zelfs op missie in het buitenland. "Ik heb geleerd het geluid van automatische wapens te herkennen. Ik weet het verschil tussen vuurwerk en geweerschoten." Na de eerste schoten zag Geffe jongeren van het eiland weg zwemmen. Hij twijfelde niet en nam zijn boot.

"Ik deed het gewoon op instinct. Je moet niet bang zijn in zo'n situatie, je moet gewoon doen wat nodig is."

Samenwerking

Onderweg naar het eiland zag hij al de eerste jongeren. Hij gaf zwemvesten aan ze en voer door. In totaal ging hij vjif of zes keer op en neer naar het eiland. Twintig tot dertig jongeren redde hij, tot de politie hem vroeg te stoppen.

"De samenwerking met de politie en reddingsdiensten op dat moment was geweldig. Maar het kwam te laat. In eerste instantie was ik helemaal alleen."

Schuldgevoel

In het Duitse blad Der Spiegel is te lezen dat meer mensen op campings rond Utøya met bootjes op en neer zijn gevaren. Volgens psychologen die nadien op de camping kwamen hebben al die mensen toch een schuldgevoel.

"Ze denken alleen aan de mensen die ze achter moesten laten omdat ze niet meer in de boot pasten, niet aan degenen van wie ze het leven hebben gered."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl