NOS NieuwsAangepast

Herdenkingsdienst slachtoffers Oslo

In de Domkerk in Oslo zijn vanmorgen de slachtoffers herdacht van de aanslagen in Noorwegen.

De dienst is onder andere bijgewoond door de Noorse regering en de koninklijke familie. Ook waren er enkele overlevenden van de schietpartij op het eiland Utøya aanwezig.

Tijdens de dienst werden kaarsen opgestoken voor ieder van de mensen die de aanslagen niet overleefden.

Beproeving

"We hebben velen verloren, op Utøya en in het regeringsgebouw", zei premier Stoltenberg, wiens kantoor dicht bij de plek van de aanslag ligt.

"Snel zullen we de namen hebben en de foto's van de overledenen. Die informatie zal opnieuw een gevoelige aanslag op ons zijn. Dat is een nieuwe beproeving, maar die zullen we ook overwinnen."

Koning in tranen

Stoltenberg zei dat hij sommige van de slachtoffers op Utøya persoonlijk kende. Ook liet hij weten condoleances te hebben gekregen van veel politieke leiders, waaronder Barack Obama, Angela Merkel en David Cameron.

Zowel koning Harald als koningin Sonja moesten tijdens de dienst een traantje wegpinken.

Bloemen en kaarsjes

De kerk zat volledig vol en zelf achteraan stonden nog mensen. Ook op het plein voor de kerk stond publiek, onder paraplus omdat het regende.

Het plein ligt bezaaid met kaarsjes en bloemen die mensen de afgelopen nacht hebben langsgebracht. Ook elders in Noorwegen zijn de slachtoffers in kerkdiensten herdacht.

De Noorse koning en koningin ontmoetten gisteren overlevenden en nabestaanden in een crisiscentrum bij het eiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl