NOS NieuwsAangepast

Amy Winehouse dood gevonden in appartement

In haar flat in Noord-Londen is de Britse zangeres Amy Winehouse dood gevonden. Dat bevestigt de politie. De zangeres is 27 jaar geworden. Volgens bronnen bij de Britse zender Sky News zou ze overleden zijn aan een overdosis drugs.

De Britse Winehouse wordt gezien als een van de grootste jazz- en soulzangeressen van deze eeuw. Ze maakte haar debuut in 2003 met de cd 'Frank'. Het met jazz-invloeden doorspekte album wordt lovend ontvangen. Na 'Frank' raakt ze in een dip en krijgt geen letter meer op papier. Het duurt tot 2006 voor ze met een nieuw album komt; 'Back to Black'.

'Back to Black', wordt binnen een jaar platina. Winehouse liet zich voor het album inspireren door meidengroepen uit de jaren 50 en 60. Ze mat zich ook een enorm suikerspinkapsel aan, dat haar handelsmerk werd.

Rehab

Met de single Rehab behaalt Winehouse in 2007 een wereldwijde hit. Het nummer gaat erover dat iedereen wil dat ze afkickt van de alcohol, maar dat vindt zij zelf niet nodig.

In hetzelfde jaar wordt ze onderscheiden met een Brit Award voor de beste Britse zangeres en sleept ze voor de tweede keer een Ivor Novello Award voor songwriters in de wacht. Later won ze nog veel MTV Awards en Grammy Awards.

Rauw

Winehouse kreeg al vrij snel na haar succesvolle debuut in 2003 te kampen met drank- en drugsproblemen. Ze werd bij herhaling opgenomen in een afkickkliniek.

In 2004 stond ze als 20-jarige op het North Sea Jazz Festival. De organisatie vergeleek haar vanwege haar " bijzonder rauwe" stemgeluid toen met Lauryn Hill en Billie Holiday. In 2007 zegde ze voor het festival op het laatste moment af.

Stomdronken

Twee dagen geleden stond Amy Winehouse nog op het podium op een festival in Londen, al zong ze daar niet. Een maand geleden brak Amy Winehouse in Belgrado een optreden en een concerttour af, nadat ze door publiek was weggehoond omdat ze stomdronken op het podium stond.

Of haar dood met drank of drugs te maken heeft, is nog niet duidelijk.

'Soulful'

De dood van zangeres Amy Winehouse is in de wereld van de pop- en soulmuziek hard aangekomen. "Zij heeft de soulmuziek een nieuw gezicht gegeven", zegt radiomaker Frits Spits. Muziekkenner Leo Blokhuis noemt Winehouse "een ongelooflijk talent en een zeer 'soulful' blanke dame".

Ook oud-Toppop-presentator Ad Visser spreekt met respect over de zangeres. "Zij heeft de oude soulmuziek op een nieuwe manier teruggebracht", zegt Visser.

Ook op Twitter wordt haar dood veelvuldig besproken. Zo twittert Lady Gaga: "Ik zal altijd veel van Amy Winehouse blijven houden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl