NOS NieuwsAangepast

'Vreedzaam' Noorwegen geschokt door terreur

In Noorwegen is diep geschokt en met ongeloof gereageerd op de aanslagen in en bij Oslo, die gisteren aan zeker 87 mensen het leven hebben gekost.

Gisteravond laat leek het erop dat het slachtofferaantal zou blijven steken op 17 mensen, maar vannacht maakte de politie bekend dat er op het eiland Utøya zeker 80 doden zijn gevonden.

Een Noorse politiechef had het over een gebeurtenis "van catastrofale omvang". Koning Harald van Noorwegen spreekt van een onvoorstelbare tragedie en heeft opgeroepen tot saamhorigheid.

In een interview op de Noorse tv kwam de koning aangedaan over. "Ik dank iedereen die heeft geholpen om levens te redden", zei hij. "Het is belangrijk dat we elkaar nu steunen, dat we niet de angst de overhand laten krijgen, maar dat we samen door deze afschuwelijke situatie heen komen."

Veilig

De Noorse premier Jens Stoltenberg vertelde op een persconferentie in Oslo dat hij vroeger verschillende keren de zomer op Utøya heeft doorgebracht. "Het paradijs uit mijn jeugd is veranderd in een ware hel", zei hij.

Noorwegen, met 4,9 miljoen inwoners, staat te boek als een veilig en vreedzaam land, waar zelden schokkende dingen gebeuren.

Zo wordt gezegd dat er weinig extremisme is, omdat bijvoorbeeld moslims er goed geïntegreerd zijn. Toch wijdden tal van commentatoren in eerste instantie uit over welke islamitische groepen verantwoordelijk konden zijn voor de aanslagen. De Noorse premier liet relatief snel weten dat hij niet dacht dat "de aanslagen verband hielden met internationale terroristische organisaties, maar dat ze eerder het werk van een gek leken te zijn".

Medeleven

Ook veel leiders van landen en internationale organisaties hebben hun afschuw uitgesproken over het geweld, onder wie de Amerikaanse president Obama, de Duitse bondskanselier Merkel en de Deense secretaris-generaal van de NAVO Rasmussen. Obama heeft ook hulp aangeboden bij het onderzoek naar de dader en zijn motieven.

Koningin Beatrix bracht de Noorse koning gisteravond al per telefoon haar medeleven over. Premier Rutte liet weten dat uit het geweld in Oslo een volstrekt gebrek aan eerbied voor mensenlevens spreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl