NOS WielrennenAangepast

Schleck pakt geel op Alpe d'Huez

Andy Schleck is de nieuwe geletruidrager in de Tour. Op Alpe d'Huez verloor alleen Thomas Voeckler veel tijd.

De Luxemburger van Leopard Trek gaat met een voorsprong van 53 seconden op Fränk Schleck en 57 tellen op Cadel Evans de afsluitende tijdrit in.

De rit werd gewonnen door de Fransman Pierre Rolland, die in de laatste kilometer wegreed bij de Spanjaarden Alberto Contador en Samuel Sánchez.

Aanval Contador, panne voor Evans

Om even na half drie werd het peloton weggeschoten voor een korte etappe over 109,5 kilometer naar de Alpe d'Huez. Met onderweg ook nog de Télégraphe en de Galibier op het parcours beloofde het een dag vol vuurwerk te worden.

Vanuit de start reed Johnny Hoogerland met dertien anderen weg en toen zij al na tien kilometer enkele minuten hadden gepakt, leek het beeld van het eerste deel van de koers vast te staan.

Uittredend Tour-winnaar Contador had echter andere plannen. De Spanjaard plaatste, zodra het bergop ging, direct twee aanvallen en alleen Andy Schleck kon volgen. Evans moest bij hen lossen door materiaalpech.

Andy Schleck in gele zetel

Ook de man in de gele trui, Thomas Voeckler, moest lossen, maar de held van Frankrijk weigerde te capituleren. Mede door de hulp van oud-ploeggenoot Jérôme Pineau wist hij het verschil binnen de perken te houden.

Op de Galibier ging echter zelfs bij Voeckler het kaarsje langzaam uit. Met de pest in zijn lijf liet hij zich in de groep met Evans, Damiano Cunego, Samuel Sánchez, Ivan Basso en Fränk Schleck terugzakken.

Broer Andy leek de Tour-zege voor het grijpen te hebben, maar ook bij hem ging het na drie zware weken niet vanzelf. Samen met Contador wist hij twee van de vroege vluchters, Christophe Riblon en Rui Costa, maar niet te lossen.

Contador op weg naar etappezege

Sterker nog, in de afdaling van de Galibier kwam Sánchez terug, even later volgde ook het groepje met Evans en pal voor de voet van de Alpe d'Huez sloot zelfs een klein peloton, inclusief de man in het geel, weer aan.

Pierre Rolland en Ryder Hesjedal waren de eersten die een aanval plaatsten met de etappezege in het achterhoofd. Even later plaatste Contador echter zijn derde aanval.

Binnen een mum van tijd pakte de man van Saxo Bank de twee koplopers en liet ze net zo snel weer staan. De Spanjaard had snel een minuut te pakken en even leek hij weer een rol in het klassement te kunnen spelen.

Meesterknecht Rolland slaat toe

Evans en de broers Schleck hadden eventjes geen antwoord, maar Rolland en Sánchez wel. Langzaam maar zeker haalden de twee de koploper bij. Na wat heen en weer kijken plaatste Rolland zijn aanval en de Spanjaarden konden niet volgen.

Op de dag waarop Voeckler eindelijk het geel verloor, boekte zijn meesterknecht de eerste Franse etappezege van deze editie.

Evans probeerde in de slotkilometer nog wat tijd goed te maken op Andy Schleck, maar de twee overgebleven kanshebbers reden gezamenlijk over de meet. Zaterdag dient specialist Evans in de tijdrit 0.57 goed te maken op Andy Schleck om de eerste Australische Tour-winnaar te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl