Terreur in Oslo van minuut tot minuut

Het regeringsgebouw in Oslo na de bomaanslag»
Het regeringsgebouw in Oslo na de bomaanslag AFP

Noorwegen is getroffen door terreuraanslagen. In Oslo ging een bom af waarbij zeker zeven doden vielen. En op een vakantie-eiland zijn jongeren doodgeschoten die daar waren voor een politieke bijeenkomst van de Arbeiderspartij van premier Stoltenberg. De ontwikkelingen van minuut tot minuut.

00.00 uur: Einde liveblog

Hierbij eindigen we het live verslag van de terreuraanslagen in Noorwegen. Het land werd vandaag opgeschrikt door een bomaanslag in een regeringsgebouw in het politieke centrum in Oslo. Daarbij vielen zeker zeven doden. Enkele uren later schoot een man op het eilandje Utoya zeker tien mensen dood, 30 kilometer ten noordwesten van Oslo. De dader is opgepakt. Het gaat om een 32-jarige Noorse man die op dit moment wordt verhoord. Vanaf komende ochtend zal de NOS uitgebreid verslag doen van de nasleep van de aanslagen.

23.35 uur: 'Hele centrum Oslo afgezet'

Verslaggever Jeroen Wollaars is aangekomen in Oslo. Dit zegt hij in Nieuwsuur vanuit het gebouw van een lokale omroep in Oslo, vlakbij de plek van de ontploffing:

23.23 uur: Explosieven gevonden op Utoya

Er zijn explosieven gevonden op Utoya, meldt de Noorse politie. Ook de politie gaat er vanuit dat het dodental nog verder oploopt. De verdachte is volgens de politie een 32-jarige Noor die bereid zou zijn om te praten. Hij zwijgt over zijn motief.

22.50 uur: Arrestant is Noor

De schutter die op Utoya is gearresteerd is een Noorse burger. Dat heeft minister van Justitie Knut Storberget verklaard op een persconferentie. Over de identiteit van de man wilde hij niets kwijt. Wel zei hij dat de man gezien was bij de plaats van de bomaanslag in Oslo. Het verhoor van de man is gaande. Het milieu waarin de man zich ophoudt is bij de politie bekend. Vandaag werd de hele dag gespeculeerd over een aanslag van al-Qaida, maar daar lijkt het nu niet meer op.

Premier Stoltenberg zei dat de aanslag een aanval is op de democratie en dat het enige antwoord daarop meer democratie is. "Verder moeten we niet speculeren over de motieven." Hij zei dat er zeventien mensen zijn omgekomen en dat er nog veel mensen in ziekenhuizen liggen. Stoltenberg gaat er ook vanuit dat het dodental op Utoya boven de tien zal stijgen. Op Utoya worden ook nog mensen vermist. Op het eiland op dertig kilometer ten noordwesten van Oslo was een zomerkamp aan de gang van Stoltenbergs Arbeiderspartij. Er waren zo'n zevenhonderd jongeren.

22.45 uur: 'Vreemd gespannen'

Anne Sjoukema zit momenteel in een hotel in het centrum van Oslo, op een steenworp afstand van het ministerie:

"We vertrokken vanochtend uit Trondheim en kwamen rond half vier de binnenstad van Oslo in. We zagen toen al dat het erg onrustig was. Veel brandweer en ambulances. We konden gelukkig wel afgezet worden bij het station. Daarna zijn we naar het hotel gegaan en hebben we ons ingecheckt. In eerste instantie hadden we de ernst van de situatie niet door en zijn gewoon de straat op gegaan en langs de plaats van de aanslag gelopen. Daar troffen we een enorme ravage aan. In het centrum waren meteen de restaurants en bars gesloten. Daarna zijn we terug gegaan naar het hotel. We hebben gebeld met de Nederlandse ambassade. Het advies was om buiten het centrum te gaan, maar op straat is het nog gevaarlijker. Dus hebben ze ons aangeraden om binnen te blijven. De sfeer is heel vreemd gespannen op het moment. Laten we hopen dat er niet nog iets gebeurt."

22.30 uur: Binnenlandse terroristen?

De Noorse politie gaat er niet vanuit dat er een internationale terreurorganisatie achter de aanslagen zit. Er wordt nu gedacht aan binnenlandse groeperingen, mogelijk uit rechtse hoek.

22.04 uur: Aangepast reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Noorwegen aangepast van niveau 1 naar 2 (met zes niveaus). Nederlanders die naar Noorwegen willen wordt aangeraden het centrum van Oslo en andere drukbezochte plaatsen te mijden en elders waakzaamheid te betrachten.

21.53 uur: 'Verdachte Utoya gezien bij bomaanslag'

Ooggetuigen melden in Noorse media dat zij de schutter van het eiland Utoya ook bij de plaats van de bomaanslag in Oslo hebben gezien. Ook de plaatsvervangend politiechef zei tijdens een persconferentie dat de verdachte gezien is bij het regeringsgebouw waar de bom afging.

21.42 uur: Politie: negen of tien doden op Utoya

De politie heeft in een persconferentie gezegd dat er op het eiland negen of tien doden zijn gevallen bij de schietpartij die daar plaatsvond. Dat is vooralsnog minder dan ooggetuigen de afgelopen uren in de Noorse media meldden. De politie is nog wel aan het zoeken in de bossen op het eiland.

De schutter is aangehouden en wordt ondervraagd. De politie gaat er vanuit dat hij verbonden is aan de bomaanslag in Oslo.

21.03 uur: Aanslagen opgeëist

De terreurorganisatie Ansar al-Jihad al-Alami (Helpers van de Globale Jihad) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Noorwegen van vrijdag. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times vrijdag. De krant baseert zich op uitlatingen van Will McCants, een deskundige die werkt voor een onderzoeksinstituut op het gebied van terrorisme. Ansar al Jihad al-Alami zou in een verklaring hebben gezegd dat de aanslagen een antwoord zijn op de aanwezigheid van het Noorse leger in Afghanistan.

20.41 uur: Mogelijk meer doden op Utoya

Op twitter verschijnen onbevestigde berichten dat er zeker twintig tot vijfentwintig doden zijn gevallen op Utoya. De Noorse televisie heeft het ook over ooggetuigen die die aantallen melden. Op Sky vertelde een 19-jarige ooggetuige dat er veel geschoten werd op het eiland. Veel jongeren die op eiland waren voor een politieke partijbijeenkomst, sprongen uit paniek de zee in.

19.51 uur: Situatie Utoya onder controle

De politie heeft de situatie op Utoya onder controle. Dat heeft burgemeester Fabian Stang van Oslo gezegd bij CNN. Stang heeft de bevolking opgeroepen thuis te blijven.

19.50 uur: Leger ingezet

Het leger is ingezet in het centrum van Oslo.

Samenvattende beelden van de aanslag:

19.48 uur: Stoltenberg twittert

Premier Stoltenberg heeft zojuist getwitterd:

"Dit is een zeer ernstige situatie en mijn gedachten zijn nu bij alle betrokkenen. Ik ben regelmatig in contact met ministers en autoriteiten.

19.44 uur: Verband aanslag en schietpartij

De Noorse politie zegt dat de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utoya verband met elkaar houden. Diverse media melden intussen dat er op Utoya vier doden zijn te betreuren.

19.38 uur: Dodental naar zeven

Het dodental van de bomaanslag loopt op naar zeven, meldt Reuters.

19.35 uur: Dreigingsniveau Nederland

Het dreigingsniveau in Nederland wordt vooralsnog niet aangepast. Wel worden Noorse objecten in Nederland extra in de gaten gehouden.

19.23 uur: Meerdere doden bij schietpartij op eiland

Bij de schietpartij op het eiland Utoya zijn meerdere doden gevallen, meldt Reuters. Bij het zomerkamp van de sociaal-democratische partij dat daar werd gehouden was de voormalige premier van Noorwegen aanwezig. De huidige premier Stoltenberg zou er morgen verschijnen. Er is één persoon aangehouden. Het zou gaan om een lange man met een Noors uiterlijk.

18.52 uur: 'Ik moest meteen aan 11 september denken'

De Nederlander Steven Båss is in Oslo. Hij had contact met iemand die in het regeringscomplex was op het moment van de explosie. Het gesprek is via Skype opgenomen.

18.37 uur: Rutte geschokt

Premier Rutte heeft gereageerd: "Ik ben geschokt door de verschrikkelijke aanslag in Oslo. Deze aanslag toont een volstrekt gebrek aan eerbied voor mensenlevens. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun naasten. Ik wens premier Stoltenberg, zijn kabinet en het volk van Noorwegen veel kracht toe bij deze afschuwelijke gebeurtenis."

18.30 uur: Vanavond extra Journaals

Vanavond zendt de NOS op Nederland 1 korte extra Journaals uit over de aanslag in Oslo: om 19.25, 21.30 en 23.00 uur.

18.29 uur: Schoten bij politiek jeugdkamp

Diverse media melden dat er geschoten is bij een jeugdkamp van de Arbeiderspartij, de partij van Stoltenberg. Het is onduidelijk of deze schietpartij in Utoya iets met de aanslag te maken heeft. De schutter zou een man zijn geweest die was verkleed als politieagent.

Er gaan speculaties dat premier Stoltenberg een toespraak zou houden op het kamp.

18.24 uur: 'Alle laptops en tv's werden aangezet'

De Nederlander Steven Bass was op het moment van de explosie op familiebezoek in de buurt. Hij vertelt hoe hij hoorde over de aanslag.

18.20 uur: Twee doden, vijftien gewonden

De politie bevestigt dat er twee doden en vijftien gewonden zijn gevallen bij de aanslag. Verder kon de politie nog niet zeggen of er een auto bij de explosie was betrokken. Ooggetuigen meldden eerder dat er een uitgebrande auto in de buurt van de aanslag stond.

18.14 uur: Nog mensen in de gebouwen

De politie meldt dat er mogelijk nog doden en gewonden liggen in de getroffen gebouwen.

18.05 uur: Centraal station ontruimd

Even voor zes uur is het centraal station in Oslo ontruimd. De politie maant iedereen om het centrum van de stad te verlaten. Ook roept de politie op om mobiele telefoons zo weinig mogelijk te gebruiken om overbelasting van de netwerken te voorkomen. Dat meldde journalist Dirk Evers vanuit Kopenhagen in Denemarken.

18.02 uur: Stoltenberg spreekt

De Noorse premier Stoltenberg heeft gesproken. Op advies van de politie zegt hij niet waar hij is. De regeringsministers zijn allemaal ongedeerd. Het is volgens Stoltenberg nog te vroeg om te zeggen dat het om een terreuraanslag gaat. Stoltenberg zei wel dat hij wist dat er terreurdreigingen waren.

17.38 uur: Waarom Noorwegen?

Experts in Oslo vermoeden dat radicale moslims achter de aanslag zitten. Een Iraakse geestelijke die met uitwijzing uit Noorwegen wordt bedreigd, heeft politici met de dood bedreigd. Ook wordt herinnerd aan terreurdreigementen door al-Qaida na Osama bin Ladens dood.

Noorwegen staat over het algemeen te boek als een vredelievend land. Noorse diplomaten spelen vaak een rol in vredesonderhandelingen. Het meest in het oog springende vredesakkoord dat de Noren wisten te realiseren waren de Oslo-akkoorden uit 1993 tussen Israël en de Palestijnen.

Toch kan Noorwegen ook doelwit zijn van moslimterrorisme. Het land herpubliceerde vorig jaar de omstreden Mohammed-cartoons die eerder in een Deense krant waren verschenen. Ook waren de Noren aanwezig in Afghanistan. Verder doet Noorwegen momenteel mee aan de acties boven Libië.

Een Amerikaanse terreurdeskundige meldt op CNN dat er het afgelopen half jaar in Noorwegen diverse onderzoeken liepen naar terroristische activiteiten door al-Qaida-groepen.

Nieuwe beelden:

17.34 uur: Nog mensen in het gebouw

Een Noorse regeringsfunctionaris heeft tegen de BBC gezegd dat er nog mensen in het getroffen gebouw zitten.

17.20 uur: Aanslag

De Noorse politie meldt dat er een bom is ontploft. Dat betekent dat het om een aanslag gaat. Onduidelijk is waarom Noorwegen doelwit kan zijn. De Noorse krant Aftenposten speculeert dat het ministerie van Energie en Olie, dat in het gebouw is gevestigd, doelwit kan zijn.

17.17 uur: Premier werkt

Minister van Buitenlandse Zaken Amundsen zegt tegen CNN dat premier Stoltenberg veilig is en aan het werk is. Waar wilde hij niet zeggen.

17.15 uur: Tweede dode

De Noorse televisie meldt een tweede dode.

17.05 uur: Veel mensen gewond

De Noorse kranten zeggen dat er veel mensen bloedend op straat liggen. Ze worden geholpen door ambulancepersoneel. Buurtbewoners zijn geëvacueerd. Overal gaan brandalarmen af. Er zou een zwavellucht hangen. In grote delen van Oslo was de explosie te horen.

17.03 uur: 'Aanslag, meerdere doden'

Het ANP meldt op gezag van de Noorse politie dat het om een aanslag gaat en dat er meerdere doden zijn gevallen.

16.56 uur: OPROEP: NOS zoekt ooggetuige(n)

Bent in Oslo getuige geweest van de explosie? Dan komt de NOS graag met u in contact. Foto's of video's kunt u sturen naar ooggetuige@nos.nl.

16.46 uur: Een dode

De Noorse televisie heeft bevestigd dat er één dode is gevallen.

16.43 uur: Live beelden

Journaal 24 zendt livebeelden uit van de Noorse televisie.

16.40 uur: Webcam Oslo

Hier een webcam uit het centrum van Oslo (klik links op Youngstoret. Er zijn veel brandweerwagens te zien.

16.34 uur: Eerste beelden

16.31 uur: Eerste melding

De eerste melding over een explosie kwam binnen om 15.37 uur. Even na vieren is duidelijk dat de Noorse premier Stoltenberg "veilig" is.


Grotere kaart weergeven

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 3824 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4892 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3966 keer afgespeeld

Meer video en audio