NOS NieuwsAangepast

Tien jaar 9/11: wat veranderde er?

Alles zou anders worden. Hoe precies, dat wisten we nog niet op 12 september 2001, maar dat de aanslagen van een dag eerder de wereld onherroepelijk zouden veranderen, was duidelijk. In de VS merkte je een onbestemd gevoel als zouden de tijden uit de Tweede Wereldoorlog herleven. Mogelijk stond een derde wereldoorlog voor de deur. Iedereen was bereid een tandje bij te zetten, al was het maar om dat onzekere gevoel van onmacht kwijt te raken.

Ook internationaal keek men richting de VS. Hoewel sommigen die zomer kritisch hadden gekeken naar de Republikeinse president Bush, stopte het gekibbel onmiddellijk. "We are all Americans", kopte de Franse krant Le Monde. De solidariteit met de Amerikanen was groot in de dagen na 9/11. Op herdenkingen bij ambassades wereldwijd liet het publiek zien achter de VS te staan en bereid te zijn de VS het voortouw te laten nemen bij een reactie.

Tien jaar later zijn er twee oorlogen uitgevochten over 9/11, in Afghanistan en in Irak, maar dankzij beroepslegers in de VS en Europa gebeurde vooral zonder dat de gewone burger daar direct een prijs voor moest betalen. Van een WOII-mentaliteit was in de Verenigde Staten in ieder geval geen sprake.

Wel leerde de burger Osama bin Laden kennen en zijn terreurorganisatie al-Qaida. Dat bleek een radicaal-islamitische beweging te zijn die het openlijk wilde opnemen tegen de VS en het Westen. Na de aanslagen in New York en Washington volgden aanslagen in Londen en Madrid die ook worden toegeschreven aan al-Qaida.

In Nederland kwam de discussie over de integratie van minderheden in een stroomversnelling. Pim Fortuyn kwam stormachtig op met zijn kritiek op de islam. Hoewel hij niet werd vermoord door een radicale moslim, gebeurde dat in het geval van Theo van Gogh wel. Mohammed B. zei in naam te handelen van de islam. Fortuyns en Van Goghs islamkritiek werd later overgenomen door Geert Wilders die er electoraal goed mee scoorde.

Ook de gevolgen van de aanhoudende terreurdreiging slopen ons leven binnen. Wie komt tegenwoordig nog met een flesje cola aan boord van zijn vliegtuig of hoeft niet zijn schoenen uit te doen voor vertrek? Jarenlang waren er ook elke keer weer verhalen in de media over de aangescherpte veiligheid bij grote evenementen als de Olympische Spelen of het WK, al wordt dat de laatste tijd minder.

Wat is voor u de erfenis van 9/11? Hoe is uw leven veranderd? Welke kleine of grote gevolgen merkt u nu nog? Waar denkt u vandaag de dag anders over dan op 10 september 2001? Mail het de NOS. De beste verhalen, van maximaal 500 woorden, worden in de aanloop naar 11 september 2011 op deze site geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl