NOS NieuwsAangepast

'James Murdoch misleidde commissie'

James Murdoch heeft deze week de commissie van het Britse parlement dat onderzoek doet naar het Britse afluisterschandaal misleid. Dat zeggen Colin Myler, oud-hoofdredacteur van News of the World, en Tom Crone, voormalig hoofd juridische zaken van News Internationaal, het media-imperium van James' vader Rupert Murdoch.

Myler en Crone zeggen in een verklaring dat James Murdoch op zijn minst op de hoogte was van één e-mail uit 2008 waarin de afluisterpraktijken van News of the World worden genoemd.

Proces

Het gaat om een e-mail waarin wordt gesproken over een schadevergoeding van 700.000 pond (bijna 800.000 euro) aan Gordon Taylor, de directeur van de Britse profvoetballers. Die had gedreigd met een proces omdat hij door een journalist van News of the World was afgeluisterd.

In de verklaring zeggen Myler en Crone dat zij James Murdoch naar aanleiding van die mail erop hebben gewezen dat afluisteren bij de inmiddels opgeheven schandaalkrant gemeengoed was. In een reactie op de verklaring van de oud-medewerkers van de krant liet Murdoch weten dat hij bij zijn verklaring blijft die hij afgelopen dinsdag in het Lagerhuis aflegde. Hij zei niets van de e-mail te weten.

Geen genoegen

De Britse politiek lijkt geen genoegen te nemen met de verklaring van Murdoch. Premier Cameron zei dat het "duidelijk is dat James Murdoch vragen moet beantwoorden en ik ga er vanuit dat hij dat doet".

Het Labour-parlementslid Tom Watson heeft inmiddels de politie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de beweringen van Myler en Crone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl