NOS NieuwsAangepast

Al-Shabaab weigert hulporganisaties

De radicale islamitische al-Shabaab- beweging in Somalië weigert toch om sommige hulporganisaties toe te laten. De hongersnood in het zuiden zou zwaar overdreven worden en hulporganisaties zouden propaganda bedrijven.

In de gebieden waar volgens de VN hongersnood heerst, heeft al-Shabaab het voor het zeggen. Begin deze maand zei de beweging dat hulporganisaties welkom zijn, maar nu zegt een woordvoerder dat hulporganisaties betrokken waren bij politieke activiteiten en dat ze geen toegang tot de gebieden krijgen.

De VN is van plan binnen een paar dagen een luchtbrug te openen naar Mogadishu.

Giro 555: 7 miljoen euro

Er is inmiddels 7 miljoen euro opgehaald voor de hulp aan de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika. Dat maakten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag bekend. Twee dagen geleden stond de teller nog op 5 miljoen euro.

Op 11 juli opende de hulporganisaties het gironummer 555. De Hoorn van Afrika is getroffen door de ergste droogte in 60 jaar. Meer dan 10 miljoen inwoners van Somalië, Kenia en Ethiopië kampen met ernstig voedselgebrek.

Week van de Hoorn

Het Radio 2-programma De Heer ontwaakt maakte vrijdagochtend een speciale uitzending vanaf Schiphol. Tijdens het programma werden reizigers opgeroepen nog voor het begin van hun vakantie wat geld te doneren aan de slachtoffers van de droogte.

Het kabinet heeft inmiddels ook 15 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan het getroffen gebied.

Over een tv-actie heeft de SHO nog geen besluit genomen. Wel wordt de eerste week van augustus uitgeroepen tot Week van de Hoorn, waarin bedrijven en individuen gestimuleerd worden met eigen acties te komen om geld in te zamelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl